03:15

Doktor Radmilo Petrović u Redakciji o trenutnoj epidemiološkoj situaciji

KURIR TELEVIZIJA

EPIDEMIOLOG RADMILO PETROVIĆ RAZOČARAO SVE: Evo koliko Srba MORA da se vakciniše da bismo POBEDILI koronu za 5 meseci

Društvo -

Doktor Radmilo Petrović epidemiolog gostovao je u popularnoj emisiji "Redakcija" na Kurir televiziji gde je govorio o aktuelnoj situaciji sa korona virusaom i vakcinaciji koja iz dana u dan napreduje u našoj zemlji.

Kako je prema nekim procenama izračunato da ćemo koronu prevazići za pet meseci, sudeći prema tempu vakcinacije, dr Radmilo Petrović navodi da ya pet meseci možemo da smanjimo koronu, ali ne i da je pobedimo.

- Za pet meseci možemo da smanjimo koronu, ali da je se potpuno otarasimo proći će mnogo više.

Kako i dalje licitiramo sa brojevima koliko je procenata potrebno da bi se stekao grupni imunitet dr Radmilo navodi da 60 odsto vakcinisanih nije ni približno dovoljno za grupni imunitet.

- Da bi se jedna infekcija stavila pod kontrolu treba mnogo više. Da bi se stavile pod kontrolu male bogije treba najmanje 90 posto da bude vakcinisano. Mislim da će trebati više, ali svaki procenat vakcinisanih znači smanjenje virusa - kaže epidemiolog, koji je ovom svojom izjavom pomalo razočarao sve u studiju.

On se osvrnuo i na slučaj zaraženih i preminulih trudnica, pa je dao i svoj savet kada je najbolje vreme za vakcinaciju, kao i koju vakcinu bi im preporučio.

-Treba se vakcinisati najmanje mesec dana pre začeća, a kada je reč o trudnicama, ja bih predložio da se vakcinišu nakon tri meseca i to da koriste samo ovu mrtvu vakcinu, tj. Sinofarm.

Epidemiolog je naveo i da možemo očekivati da će biti i treće i četvrte doze vakcine, te da nije isključeno da će vakcinisanje protiv korone biti na godišnjem nivou.

- Još uvek ne znamo dovoljno o ovom virusu, ja mislim da se Izrael vara, mislim da će morati da se izvrši revaklcinacija za šest meseci, ili da narodu bude jasno da nas čeka treća i četvrta doza i moguće je da će prerasti i u vakcinaciju na godišnjem nivou - kaže dr Radmilo.

Kurir.rs

Bonus video:

02:43

Kako da svedete simptome alergije na minimum

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track