POVERENICA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI BRANKICA JANKOVIĆ: Stav prema Romkinjama se menja na bolje, ali treba još raditi
Foto: Zorana Jevtić

manjinska prava

POVERENICA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI BRANKICA JANKOVIĆ: Stav prema Romkinjama se menja na bolje, ali treba još raditi

Društvo -

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je danas na regionalnoj konferenciji "Romkinje nekad i sad" da se naše društvo menja na bolje, ali da će napor na otklanjanju predrasuda i dostizanju veće ravnopravnosti Romkinja doneti željene rezultate samo ako se zajednički radi na tome.

Ona je ukazala da su Romkinje izuzetno ranjiva društvena grupa, osetljiva na socijalnu isključenost, eksploataciju, trgovinu ljudima, nasilje i obespravljenost, dodatno opterećena tradicionalnim rodnim ulogama u porodičnom i društvenom okruženju, navodi se u saopštenju iz kabineta poverenice.

Poverenica je istakla da je neophodno uključiti žensko-romsku dimenziju u procese donošenja odluka o zakonima, merama, akcionim planovima i strategijama koje se odnose na unapređenje njihovog položaja.

"Verujem da će uskoro doći vreme u kome će biti uobičajeno da Romkinje viđamo ne samo na nedovoljno plaćenim, a zahtevnim poslovima, već i kao službenice u bankama, javnim ustanovama, kao lekarke, socijalne radnice, ekonomistkinje", istakla je poverenica.

Regionalna konferencija „Romkinje nekad i sad", održana je u u Skupštini grada Novog Sada povodom obeležavanja 50 godina od Prvog kongresa Roma i završetka kampanje „Mesec romskog ženskog aktivizma".

Na konferenciji, čiji je cilj smanjenje predrasuda i stereotipa prema Romkinjama prezentovanjem pozitivnih rezultata u radu Romske ženske mreže, predstavile su se Romkinje koje su napravile velike pomake i svojim ličnim primerom pokazale da se mogu savladati barijere i da je vreme da se zajedno savladaju sve predrasude i prepreke za punu ravnopravnost svih građana.

Na skupu su, pored ostalih, govorili i ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić i predsednica Upravnog odbora Romske ženske mreže Republike Srbije Ana Saćipović.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track