Najnovije vesti

DIREKTORKA BATUTA: Korona virus ne bira žrtve! Nove mutacije prate povećan broj zaraženih
Foto: Printscreen/RTS

potreban kontinuitet u vakcinaciji

DIREKTORKA BATUTA: Korona virus ne bira žrtve! Nove mutacije prate povećan broj zaraženih

Društvo

Da bismo dostigli kolektivni imunitet neophodno je zaustaviti širenje virusa i imati kontinuitet u vakcinaciji, kaže direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović.

Manje je prvih pregleda u kovid ambulantama, i više otpusta nego prijema na bolničko lečenje, kao i novo-otkrivenih slučajeva. Ali, kovid 19 nažalost svakodnevno pokazuje da ne bira svoje žrtve - bebe, deca, trudnice, mladi, stari, hronični bolesnici ili potpuno zdravi ljudi.

- Parametri pokazuju da su brojevi u padu, kako među zaraženim tako i u bolnicama. Primenom zaštitnih mera, izbegavanjem masovnih okupljanja pojedinačno doprinosimo celokupnoj epidemiološkoj situaciji. Smanjenje ličnih kontakata je jedna od glavnih mera", rekla je gostujući u Jutarnjem dnevniku direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović.

Kada su u pitanju nove mutacije one prate povećan broj zaraženih koje zatim pogoduju mutaciji virusa, a to se zatim prikazuju kroz teže kliničke manifestacije.

Pred nama su uskršnji i prvomajski praznici i medicinski deo Kriznog štaba analizira sve parametre na osnovu kojih daje preporuke za dalje delovanje.

- Jedna od značajnih mera je i pojačana kontrola na graničnim prelazima. I dalje stoji obaveza za one koji ulaze u našu zemlju da, ukoliko nemaju pi-si-ar test, da se prijave i da budu u kućnoj izolaciji 10 dana. I sama kontrola te mere je veoma značajna - rekla je Jovanovićeva.

Imamo priliku da godinu i više dana pratimo kliničke manifestacije ove bolesti i svi pratimo promene kako u virusu tako i u kliničkoj slici. Primarno je da se zaustavi širenje virusa i da se smanji broj zaraženih. Zbog toga je bitna imunizacija.

- Veoma smo zadovoljni dosadašnjim procesom imunizacije ali je bitan kontinuirani rad. Apelujem na sve one koji nisu bili u prilici do sada da se vakcinišu odmah, jer pored sebe tako štite i druge koji možda ne mogu da se vakcinišu - rekla je direktorka Instituta "Batut".

Vakcinacija je ključna kako bi dostigli kolektivni imunitet.

- Težimo da imamo 50 pa i 70 odsto vakcinisanih. Mi smo jedna od retkih zemalja koja je uspela da obezbedi dovoljne količine vakcina i da građanima omogući izbor vakcine - naglasila je Jovanovićeva.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...