VREME JE DA PRESTANEMO LJUDIMA DA GURAMO ŠTAPIĆE U NOS! Hrvatski naučnik progovorio o alternativnoj metodi TESTIRANJA NA KORONU!
Foto: Profimedia, Facebook

VREME JE DA PRESTANEMO LJUDIMA DA GURAMO ŠTAPIĆE U NOS! Hrvatski naučnik progovorio o alternativnoj metodi TESTIRANJA NA KORONU!

Društvo -

Član saveta hrvatske vlade za nauku i molekularni biolog Gordan Lauc od starta pandemije korona virusa aktivno prati i komentariše situaciju u regionu i svetu, pa se tako sada osvrnuo na činjenicu da je vreme da testovi na korona virus počnu da se vrše putem pljuvačke.

Prof. dr Lauc pozvao se na istraživanje objavljeno u naučnom magazinu "Lancet Respiratory Medicine", u kome se ističe da je sve hitnija potreba za testovima koji su jednostavni, jeftini, dostupni i mogu često da se rade, odnosno omogućavaju lako ponavljanje testiranje.

Njegov kratak post prenosimo u celini:

"Jedan od razloga zašto ljudi ne vole testove na SARS-CoV-2 je to što je guranje štapića duboko u nos jako neugodno.

Sve je više dokaza da je pljuvačka jednako pouzdan uzorak za analizu. Upravo je u jednom od vodećih medicinskih časopisa "Lancet Respiratory Medicine" objavljen rad na tu temu.

Mislim da je vrijeme da prestanemo ljudima gurati štapiće u nos i da pređemo na pljuvačku kao uzorak. Vjerujem da će tržište nagraditi one koji prvi izađu s takvim testovima", napisao je on na Fejsbuku.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja