CISTIČNA FIBROZA JE ANU (29) POSLALA U BOLNICU NA 3 NEDELJE: Sjajan gest jednog medicinskog tehničara SVIMA MAMI OSMEHE (FOTO)
Ana Kostadinović ni bolesna ne skida osmeh sa lica, Foto: Privatna arhiva

ona osmeh svakako uvek ima

CISTIČNA FIBROZA JE ANU (29) POSLALA U BOLNICU NA 3 NEDELJE: Sjajan gest jednog medicinskog tehničara SVIMA MAMI OSMEHE (FOTO)

Društvo -

Ana Kostadinović (29) iz Beograda od svoje devete godine bori se sa cističnom fibrozom, ali medicinske prognoze da će živeti samo do 25 godine već je pobedila vedrim duhom, entuzijazmom i osmehom, na šta ni medicinsko osoblje sa kojim se svakodnevno susreće nije ostalo imuno.

Ana je devojka koja je jedna od oko 250 registrovanih pacijenata u Srbiji obolelih od ove retke progresivne urođene bolesti, koja sa sobom nosi vrlo loše prognoze i probleme s plućima, pankreasom, varenjem, s gubitkom težine, ali i druge komplikacije, poput dijabetesa.

Ana Kostadinović ni na inhalaciji ne skida osmeh sa lica
Ana Kostadinović ni na inhalaciji ne skida osmeh sa licafoto: Privatna arhiva

Na ovoj uvek doteranoj devojci ne može da se primeti da je bolesna. Inače, ona je još kao tinejdžerka čula na TV-u da se sa cističnom fibrozom živi do 25. godine. I uprkos lošim prognozama, uspela je da sruši medicinska očekivanja.

Ana je uvek doterana i sređena, čak i u bolničkoj postelji
Ana je uvek doterana i sređena, čak i u bolničkoj posteljifoto: Privatna arhiva

Pokorila je medicinska očekivanja i proseke, zahvaljujući, kako kaže, zdravoj psihi, iskrenosti i entuzijastičnom pristupu. Ona u sve unosi zabavu, pa su njene bolničke priče sve osim tužne.

Lekarsku vizitu nikad nije sačekala bez šminke, frizure i osmeha, a u bolnici je često.

Ana je u bolnici i sada, a svoje dogodovštine, one najupečatljivije stalno deli na društvenim mrežama. Tako je sada objavila fotografiju koja je pokazala da lekari i uprkos pošasti sa kojom se bore više od godinu dana, i dalje nisu otupeli i izgubili dušu.

- Dok sam se ja jutros vukla po skenerima, rendgenima, ultrazvukovima, jedan medicinski brat se postarao da me u sobi po povratku dočeka osmeh! - napisala je ona, objavivši simpatičan prizor koji ju je dočekao u bolničkoj sobi.

Ovo je izmamilo osmeh Ani
Ovo je izmamilo osmeh Anifoto: Privatna arhiva

Inače, Ana je već treću nedelju u bolnici zbog svojih hroničnih respiratornih sezonskih problema. Ona se nalazi u bolničkoj izolaciji.

Ova devojka nijedan dan ne sme da preskoči nekoliko inhalacija, enzimske dodatke ishrani i vitamine. Živi drugačiji život, ali se trudi da ga, kako kaže, živi kako treba.

Svetla tačka, kao kaže, u svemu tome jeste vest da je od kraja prošle godine odobren nov lek za Aninu bolest, koji zovu magičnim.

Ana je već tri nedelje u bolnici
Ana je već tri nedelje u bolnicifoto: Privatna arhiva

- Pojavom "trikafte" pacijenti sa CF su prvi put čuli, pročitali, doživeli da mogu da se nadaju životnom veku od 80-90 godina. Mi smo u konstantnom, svakodnevnom pokušaju da ne budemo paralisani strahom od smrti, dok su istovremeno i najoptimističniji među nama znali da nemaju pravo na planove i snove o životu posle tridesete. U tom smislu ovaj lek je neverovatna revolucija - rekla je Ana i dodala da bi ovaj lek uskoro mogao da postane dostupan u Srbiji.

Naša sagovornica, koja svakodnevno prati informacije o ovom leku, kaže da se čeka odluka Ministarstva zdravlja i RFZO da odobre lek i pokriju troškove nabavke za naše pacijente.

- Taj lek pravi neverovatne rezultate, popravlja sve vitalne funkcije - rekla je ona.

Inovativni lek "trikafta" se u studijama, kao i kod pacijenata u svetu koji su počeli da ga koriste, pokazao toliko dobar da može da uštedi dosta novčanih sredstava državi, a i obolelima. Oporavlja organizam dovoljno da mogu da rade i da žive normalno.

Trikafta
foto: Profimedia

Inače, kada CF pacijenti dođu u poslednju fazu bolesti, jedina opcija im je transplantacija pluća. Ukoliko bi ovaj lek bio odobren, kako kaže naša sagovornica poučena iskustvima ljudi iz inostranstva koji boluju od iste bolesti, transplantacija pluća više ne bi bila jedina, poslednja opcija.

- Obolelima bi "trikafta" takođe omogućila da stvaraju sopstvenu porodicu, što sad nije moguće ili je veoma rizično i može dovesti život obolele osobe u opasnost - zaključuje naša sagovornica.

Kurir.rs / Suzana Trajković

Bonus video:

02:46

Uticaj menopauze na nastanak kancera

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track