NOVA PRETNJA: Smrtonosni dupli mutant sve bliži Srbiji, indijski soj stigao u Evropu
Foto: Amal KS/Hindustan Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

koronavirus

NOVA PRETNJA: Smrtonosni dupli mutant sve bliži Srbiji, indijski soj stigao u Evropu

Društvo -

Novi dupli mutant koronavirusa, koji u Indiji odnosi više od 2.000 života dnevno i zbog kog je samo juče otkriveno 332.000 novozaraženih, stigao je u Evropu, pa samim tim postoji velika opasnost da bude registrovan i u Srbiju!

Nova varijacija virusa koja je rasprostranjena u Indiji nedavno je otkrivena u Belgiji kod grupe indijskih studenata koji su stigli iz Pariza 12. aprila, a nešto ranije i u Velikoj Britaniji, gde su potvrđena 103 nova slučaja.

Indija, korona
foto: EPA-EFE/JAGADEESH NV

Indijski soj naziva se B-1617, prvi je put otkriven u oktobru, a njegovo prisustvo zabeleženo je u 220 od 361 sakupljenog uzorka između januara i marta u zapadnoj indijskoj državi Maharaštra, iz koje se proširio još na 21 državu. U međuvremenu je detektovan i u SAD, Australiji, Izraelu i Singapuru, a pre dva dana i u Grčkoj. Virusolog iz državnog univerziteta u američkoj državi Luizijani Džeremi Kamil kazao je da je jedna od mutacija slična onima koje su viđene u južnoafričkom i brazilskom soju. Upravo ta mutacija može da pomogne virusu da izbegne antitela imunosistema koja su stvorena vakcinom ili preležanim kovidom 19.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek kaže za Kurir da još nema dovoljno podataka o ovom novom indijskom soju i naglašava da nema mesta panici, već da treba da budemo odgovorni i da se vakcinišemo u što većem broju.

Mirsad Đerlek, Mirsad Djerlek
foto: Kurir

- Sve dok ne bude dovoljno naučnih podataka, mislim da ne treba plašiti građane i dizati paniku. Normalno je da virusi cirkulišu i da državne granice za njih nisu barijere. I britanski soj nam je pravio problem, a postoje indicije da se kod nas pojavio i južnoafrički soj, koji još nije potvrđen. Teško je proceniti koliko vremena je potrebno novom soju da eventualno dođe kod nas, jer sve zavisi od migracije ljudi, a Srbija je možda otvorenija od drugih zemalja Evrope. Treba biti spreman, čuvati se, poštovati protivepidemijske mere, ali i iskoristiti "švedski sto" vakcina koja Srbija ima, što je ogromna privilegija! Prema raspoloživim podacima, vakcine štite od svih mutacija kovida 19 i zato je važno da se što više građana imunizuje kako ne bismo bilo u opasnosti od novih sojeva - kazao je dr Đerlek.

Dr Milanko Šekler rekao je nedavno da je Centar za zarazne bolesti u Americi podelio viruse na mutacije koje nisu zabrinjavajuće, na mutacije koje se samo evidentiraju i na mutacije koje su za zabrinutost: - Trenutno su sve mutacije za zabrinutost, ali nijedna nije za paniku.

(Kurir.rs/Jelena Pronić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track