Najnovije vesti

USTAŠKO KONAČNO REŠENJE POČELO ŠEST MESECI PRE NACISTIČKOG: U Londonu održaba međunarodna onlajn konferencija o genocidu u NDH
Ilustracija, Foto: Youtube Printscreen

stradanje srba

USTAŠKO KONAČNO REŠENJE POČELO ŠEST MESECI PRE NACISTIČKOG: U Londonu održaba međunarodna onlajn konferencija o genocidu u NDH

Društvo

LONDON - Povodom 80 godina od uspostavljnja Nezavisne države Hrvatske (NDH) i Dana proboja jasenovačkih zatvorenika u Londonu je održana međunarodna online konferencija o genocidu nad Srbima, Jerejima i Romima u NDH tokom Drugog svetskog rata.

Na konferenciji, u organizaciji Fondacije za sećanje na Jasenovac i Holokaust, učestvovao je ekspert za Aušvic i sudski veštak prof. dr Gideon Grajf koji je govorio o sličnostima i razlikama Aušvica i Jasenovca ukazujući da je ''ustaško konačno rešenje'' počelo šest meseci pre ''nacističkog konačnog rešenja", 28.aprila u Gudovcu kod Bjelovara.

Ilustracija
Ilustracijafoto: facebook screenshot

Direktorka Fondacije Dragana Tomašević govorila je o stradanjima u selima Šargovac, Drakulić, Motike, Rudnik Rakovac i osnovnoj školi u Šargovcu u kojima je ubijeno 2.370 starih i žena, a među njima i 551 dete.

Ssef predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić podsetio je da je Narodna skupština RS 2016.godine usvojila Deklaraciju o genocidu nad Srbima u NDH tokom Drugog svetskog rata.

On je rekao da se jasenovačka arhiva čuva u Muzeju Holokausta u Vašingtonu, a da ju je srpska vojska tokom rata devedesetih spasila od uništenja i godinama je cuvana na razlicitim lokacijama.

U saopštenju Fondacije podseća se da je 23. i 24. aprila u SAD prikazan dokumentarni film ''Zaboravljeni genocidi- greh tišine", u kojem se, kako se navodi, pravi paralela između genocida nad Jermenima i nad Srbima.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...