OGLASIO SE RFZO O LEKU O KOJEM JE VUČIĆ JUČE PRIČAO: Regeneron je za umerene forme kovida, evo kako deluje i kome se daje
Foto: Kurir/T.I.

stiglo 20.00 doza u srbiju

OGLASIO SE RFZO O LEKU O KOJEM JE VUČIĆ JUČE PRIČAO: Regeneron je za umerene forme kovida, evo kako deluje i kome se daje

Društvo -

BEOGRAD - U Srbiju je stigao još jedan lek pored leka "bamlanivimab" iz grupe neutrališućih monoklonskih antitela. Reč je o 20.000 doza "regenerona" koji se primenjuje kod pacijenata sa blagom i umerenom formom bolesti, kaže za Tanjug Jovana Milovanović, direktorka Sektora za lekove u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

Iz RFZO objašnjavaju da se lek daje u prvih 10 dana od pojave simptoma kod onih pacijenata koji imaju povećan rizik da razviju teži oblik bolesti i da završe na bolničkom lečenju.

- To su kardiovaskularni bolesnici, oboleli od dijabetesa, i gojazni pacijenti, kaže Milovanović. Lek se daje jednokratno u obliku infuzije a ne primenjuje se kod već hospitalizovanih pacijenata, navode iz RFZO.

- Kovid pozitivna osoba nakon jednočasovne infuzije, vraća se kući na lečenje i po preporuci lekara javlja se na kontrolu kaže Milovanović.

Ona ističe da se efekti primene novih lekova intenzivno prate a ono što pokazuju istraživanja iz drugih zemalja je da su ti lekovi pokazali odličnu efikasnost.

- Kada govorimo o leku bamlanivimab, kod 95% pacijenata koji su primili lek nisu se razvili teži oblici bolesti i nisu bili hostpitalizovani, poručuje Milovanović.

Ona dodaje da lek regeneron koji je stigao u Srbiji spada u istu grupu lekova kao i bamlanivimab a deluje tako što se veže za deo virusa koji ulazi u našu ćeliju, i na taj način sprečava da se virus širi.

Do sada je lek bamlanivimab u Srbiji primilo 138 pacijenata i kod njih se pokazao kao efikasan, zaključuje Milovanović.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track