POSKUPELI VRTIĆI NA JUGU SRBIJE! Roditelji besni: U Leskovcu plaćaju 829 dinara više po detetu
Foto: RINA

PAPRENO

POSKUPELI VRTIĆI NA JUGU SRBIJE! Roditelji besni: U Leskovcu plaćaju 829 dinara više po detetu

Društvo -

Državni vrtići na jugu Srbije od početka godine podigli su cenu boravka dece što je opteretilo budžete mnogih roditelja pogotovo onih koji imaju dvoje i više mališana.

Poslednje u nizu poskupljenja dogodilo se u Leskovcu gde je od 28. aprila cena boravka koju plaćaju roditelji veća za 829 dinara mesečno, odnosno sa 3.716 dinara povećana na 4.545. Prethodno su cene podigle i predškolske ustanove u Vlasotincu (za 200 dinara), Pirotu (za 120 dinara), kao i Aleksincu u kome roditelji od februara za ovu uslugu plaćaju čak 1.153 dinara više mesečne, jer je cena boravka povećana sa 5.032 na čak 6.185 dinara!

Aleksinac je ujedno grad koji ima najveću cenu vrtića na jugu Srbije, a veću čak i od one u srpskoj prestonici.

Iz Predškolske ustanove "Vukica Mitrović" u Leskovcu kažu da je smeštaj dece poskupeo zbog povećanja ekonomske cene, na osnovu merila iz pravilnika. - Prethodna cena je bila određena 2. februara 2015. godine, a u ovom periodu je došlo do povećanja svih troškova poslovanja koji ulaze u ekonomsku cenu. Učešće roditelja i učešća jedinice lokalne samouprave kao osnivača ostalo je isto kao i pre, što znači da roditelji plaćaju 20 odsto učešća u ekonomskoj ceni, a grad Leskovac 80 odsto - rekla je za Kurir Jasmina Anđelković Đorđević, direktorka PU "Vukica Mitrović".

Roditeljima ovo objašnjenje malo znači i odluku lokalne samoprave vide kao novi udar na njihov budžet.

- Povećanje od skoro 900 dinara nije nimalo zanemarljivo, pogotovo za nas koji imamo troje dece - rekao je za Kurir jedan roditelj iz Leskovca koji zbog dobrobiti dece želeo da ostane anoniman.

Dragana Soćanin
foto: Zorana Jevtić

Predsednica Udruženja roditelja Dragana Soćanin istakla je za Kurir da bi lokalne samouprave morale nekoliko meseci unapred da najave i obaveste roditelje o planiranom povećanju cene vrtića.

- U formiranju te cene opština mora da sagleda kolike su prosečne plate roditelja u tom mestu. Treba sagledati potrošačku korpu roditelja jer to nije zanemarljiv trošak pogotovu za roditelje koji imaju više dece. Treba napraviti novi precizniji pravilnik koji će ostaviti autonomiju opštinama da odlučuje o ceni, ali treba jasno odrediti gornju granicu dokle smeju da idu - smatra Soćanin.

U Subotici, Kraljevu, Prokuplju, Čačku, Nišu, Subotici, Valjevu i drugim gradovima državna obdaništa nisu menjala cene, dok je u Novom Sadu i ove godine besplatan vrtić za svu decu.

MINISTARSTVO PROSVETE

Uskoro nova pravila za formiranje ekonomske cene

Iz Ministarstva prosvete podsećaju za Kurir da lokalne samouprave utvrđuje ekonomsku cenu čuvanja dece u javnim predškolskim ustanovama prema pravilniku koji važi od 1. januara 2015., a koji će uskoro biti promenjen:

- Ministarstvo prosvete pristupilo je izradi novog pravilnika u cilju bližeg uređivanja pojedinih odredaba (merila za utvrđivanje strukture ekonomske cene programa, kao i pojedinačnog učešća korisnika) i unapređivanja njegove primene u javnim predškolskim ustanovama.

Slavko Gak
foto: Privatna Arhiva

Slavko Gak: U Beogradu minimalna promena

Slavko Gak, gradski sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu, rekao je za Kurir da je cena boravka dece u vrtićima u Beogradu ove godine minimalno povećana:

- Sekretarijat grada Beograda na osnovu pravilnika Ministarstva prosvete doneo je cenovnik plaćanja boravka za roditelje i ta cena se u odnosu na prethodnu godinu promenila za najviše deset dinara. Učešće koje roditelji plaćaju iznosi 20 odsto, a do 80 odsto plaća grad, tako je urađeno prema zakonu.

OVOLIKO RODITELJI PLAĆAJU VRTIĆ

  • Subotica 6.911
  • Aleksinac 6.185
  • Čačak 5.980
  • Beograd 5.590
  • Kraljevo 4.969
  • Vranje 4.660
  • Kikinda 4.600
  • Leskovac 4.545
  • Valjevo 4.360
  • Niš 4.028
  • Pirot 4.020
  • Prokuplje 4.020
  • Vlasotince 3.900
  • Novi Sad besplatno

Brojka 216.570 dece u Srbiji ide u predškolsko ove godine

(Kurir.rs/ Aleksnadra Kocić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track