POSLE TROPSKOG DANA HLADAN TUŠ: Poznati meteorolog najavljuje da nam STIŽE OBOJENA KIŠA iz Sahare!
Foto: Ana Paunković, Zorana Jevtić

toplo-hladno

POSLE TROPSKOG DANA HLADAN TUŠ: Poznati meteorolog najavljuje da nam STIŽE OBOJENA KIŠA iz Sahare!

Društvo -

Današnji dan jedan je od najtoplijih dana od početka godine, temperature su se pele i preko 30. podeoka.

Ali, već večeras stiže hladan tuš, najavljuju meteorolozi. Kako su saopštili iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) na jugozapadu, istoku i centralnim krajevima Srbije moguća je kratkotrajna kiša. Meteorolog Đorđe Đurić napominje da nas do kraja dana očekuje veoma toplo i vetrovito vreme, ali i sa "pljuskovima koji će sadržati čestice pustinsjog peska iz Sahare".

- Oblačni sistem sa kišom i pljuskovima koja je prethodno zahvatila južne predele Srbije, trenutno se izmestila iznad zapadnih, centralnih i jugoistočnih predela Srbije i nastaviće put prema kraju dana dalje ka severu i severoistoku. Dakle, ovaj padavisnki sistem premešta se u snažnoj jugozapadnoj visinskoj struji prema severoistoku - objašnjava Đurić.

On napominje da će uslova za kišu i pljuskove sa grmljavinom biti u našoj zemlji i tokom večeri i noći između subote i nedelje.

- U nedelju ujutro i pre podne sunčano, samo ponegde još izolovani pljusak. Potom, tokom prepodneva sunčano, a zatim sledi povećanje oblačnosti. - napisao je Đurić na svom Fejsbuk profilu.

Osim veoma tople vazdušne mase, sa severa Afrike, prethodnih dana, ali i ovog vikenda, pristižu i velike količine čestica pustinjskog peska iz Sahare, pa tako pada "prljava", tačnije "obojena" kiša.

Maksimalna temperatura u nedelju će biti, prema prognozi meteorologa, od 23 stepena Celzijusa na severozapadu do 28 na jugoistoku Srbije.

Tropski dan

Maksimalna temperatura juče je prvi put ove godine dostigla 30 stepeni Celzijusa, kaže Đurić.

- U Ćupriji i u Kruševcu je izmereno 30 stepeni, a u Nišu i u Leskovcu 31, tako da je juče zabeležen prvi tropski dan u Srbiji, a do je dan kada makismalna temperatura dostigne ili pređe 30 stepeni - napominje meteorolog.

- Pred kraj dana u severnim, a tokom večeri i noći i u centralnim predelima Srbije skretanje vetra na severozapadni, uz pad temperature i tek ponegde slaba kiša. U ponedeljak svežije za 5 do 10 stepeni u odnosu na vikend. Biće uglavnom suvo. Od utorka sunčano i toplije, uz temperature od 20 do 25 stepeni, ali uz sveža jutra.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track