KON OPTIMISTIČAN: Dobitni trenutak za našu zemlju! Otkrio šta sada treba da uradimo i da li dojilje i trudnice treba da se pelcuju
Foto: Pritnscreen/Tanjug

da li će praznici uticati na dalji tok pandemije u Srbiji

KON OPTIMISTIČAN: Dobitni trenutak za našu zemlju! Otkrio šta sada treba da uradimo i da li dojilje i trudnice treba da se pelcuju

Društvo -

Epidemiolog Predrag Kon komentarisao je jutros aktuelnu epidemiološku situaciju u Srbiji.

- Opadanje broja novozaraženih je svakako dobra vest, ali treba imati u vidu da su bili praznici, i da se ljudi nisu testirali, tako da je najbolje da sačekamo da prođu praznici i sagledamo pravu situaciju. Ne mislim da će praznici imati nekakvog uticaja na dalji tok pandemije u Srbiji. Treba da budemo ponosni na sebe, prvenstveno na Beograd, gde je trenutno vakcinisano 43 odsto punoletnog stanovništva - rekao je Kon.

Kako je naglasio, ovo je dobitni trenutak za našu zemlju, jer bi sad bilo najpovoljnije da se što više vakcinišemo.

- Aktivnost virusa pada, čak i u u velikim gradovima, ali sada treba da se vakcinišu najmlađi, jer oni najviše prenose virus, dakle oni između 40-60 godina, ali i oni ispod - kazao je Kon.

Takođe, doktor Kon je ovom prilikom objasnio i sve oko nedoumica koje postoje oko toga da li dojilje i trudnice treba da se vakcinišu, s obzirom da kod njih postoji velilka zabrinutost.

- Ovo dugo traje, sigurno je bilo inficiranih trudnica, međutim, procena je da vakcina trudnicama i dojiljama veoma koristi. Prvi podaci su izvanredni, i tek se sada objavljuju. Zabrinute trudnice treba da znaju da vakcina štiti i njih, ali i njihove bebe, jer se preko placente stvaraju antitela koja kod njihove bebe stvaraju zaštitu do 6 meseci - objasnio je Kon.

O mogućnosti prenosa virusa na dete, Kon je rekao da je to velika retkost.

- Retko je da se virus prenese sa majke na dete, ali je bilo ipak slučajeva koji su mali - istakao je Kon i dodao da je stav da zaražene dojilje i te kako treba da doje svoje zdravo dete, jer se preko mleka stvaraju antitela koja daju dugotrajniju zaštitu, ali da sve vreme dok je u kontaktu sa bebom treba da nosi masku.

(Kurir.rs/Telegraf, TV Prva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track