NATO JE NA DANAŠNJI DAN GAĐAO AUTOBUS PUN CIVILA KOD PEĆI: Dve rakete ubile njih 20, pogođena i 3 automobila
Foto: Printscreen/Youtube

TUGA DO NEBA

NATO JE NA DANAŠNJI DAN GAĐAO AUTOBUS PUN CIVILA KOD PEĆI: Dve rakete ubile njih 20, pogođena i 3 automobila

Društvo -

NATO agresor na današnji dan pobio je 20 nevinih civila, a ranio duplo više, gađajući sa dve raketne bombe civilni autobus "Đakovica prevoza"

Civilni autobus "Đakovica prevoza", koji je saobraćao na liniji Peć -Kula - Rožaje, i tri automobila, koji su zastali na kontrolnom punktu na Savinim vodama, gde se dodiruju Crna Gora i Metohija, gađani su na današnji dan 3. maja 1999. godine.

Teško su ranjena 43 teška civila, a oni su imali sreću da ne budu među 20 žrtava, koje su NATO avioni doslovce zapalili dvema raketama. NATO je nevine ljude tog krvavog dana zasuo kasetnim bombama. Napad se dogodio usred bela dana, oko podneva. U trenutku napada, pored autobusa "Đakovica prevoza", na putu su bila i tri civilna automobila koji su takođe pogođeni.

Pogođeni autobus je bio pun putnika, među kojima je bilo mnogo žena i dece. Više od dva sata kobnog dana NATO avijacija je zasipala to područje kasetnim bombama. Ranjene je bilo teško evakuisati jer je na mestu napada ostao veliki broj neeksplodiranih kasetnih bombi.

Preživeli su, osim ožiljaka od gelera na telu, osetili posledice koje je retko ko. Iskasapljena tela, kako su tada pričali, ležala su svuda unaokolo. Sa grana su visile neeksplodirane kasetne bombe.

U bolnicu u Peći posle ovog užasnog terorističkog napada smešteni su povređeni, a većina ranjenih zadobila je povrede od gelera. Oni koji su se oporavljali u Peći i Beranama, svedočili su da tada nije dozvoljeno medicinskim ekipama da im se približe i pruže im pomoć. Većina ranjenih bili su Srbi, ali je tu bilo i Albanaca i Roma.

Kako su pisali tih godina mediji, predstavnici NATO najpre nisu mogli da komentarišu izveštaje o napadu, a zatim narednog dana nisu mogli da potvrde napad na autobus pun putnika. Nešto kasnije, jedan anonimni zvaničnik Alijanse, izjavio da je zona u kojoj je izvršen napad "borbena zona", pa je "autobus. možda upao u zasedu", pošto su poslednjih dana na tom području registrovane borbe između srpskih snaga i albanskih terorista.

Inače, tog dana ponovo na udaru bila je Televizija Novi Sad.

Podsećanja radi, NATO bombardovanje Jugoslavije zvanično je počelo 24. marta 1999. godine. Nakon što je bombardovano područje Kosova i Metohije, u narednim danima gađani su svi veći gradovi Srbije i Crne Gore: Beograd, Niš, Novi Sad, Leskovac, Podgorica, Sombor, Subotica, Herceg Novi, Luštica, Obosnik, predajnici sa TV i radio antenama i vojni objekti.

Jedan od najagresivnijih napada dogodio se na upravo današnji dan, 3. maja 1999. godine kad je bombardovan autobus „Đakovica prevoza“ kod Savinih Voda, na putu Peć – Kula – Rožaje.

Kurir.rs / S. T.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track