Najnovije vesti

SIN SRPSKOG HEROJA MILENKA PAVLOVIĆA ZA KURIR: Igrao sam se kada je tata poginuо! Puno mi je srce kada mu se ime pomene!
Nemanja i Milenko Pavlović, Foto: Privatna arhiva

Naš Ponos, Naša DIKA

SIN SRPSKOG HEROJA MILENKA PAVLOVIĆA ZA KURIR: Igrao sam se kada je tata poginuо! Puno mi je srce kada mu se ime pomene!

Društvo
09:20h

Milenko Pavlović poginuo je pre tačno 22 godine, a Nemanja je u tada bio devetogodišnjak, koji pojma nije imao šta je rat

 

 

- Tatu sam poslednji put video 2. maja 1999. Bio je umoran, zabrinut. Kad je odlazio, nije nam ni mahnuo. Bio sam napolju kad je stradao, a kad sam se vratio kući, video sam njegove kolege. Tek uveče sam saznao da tate više nema.

Ovako za Kurir govori Nemanja Pavlović (31), sin pukovnik Milenko Pavlović koji je poginuo pre 22 godine, 4.maja 1999. godine braneći srpsko nebo od NATO agresora.

Nemanjin otac posthumno je odlikovan Ordenom za hrabrost. Srpska pravoslavna crkva je njegovoj porodici dodelila Orden Svetog vladike Nikolaja, ali, nažalost, nikad nije dobio Orden narodnog heroja. Iako tu titulu nema, Milenko je očima svojih sinova Srđana i Nemanje, supruge Slavice, i srcima građana Srbije, heroj bez premca.

Kobnog dana, kada je stiglo naređenje o poletanju na NATO avione koji su nadleteli Valjevo, dežurao je na izmeštenom komandnom mestu u Staroj Pazovi. Odmah je pozvao svog zamenika i naredio mu da po svaku cenu zadrži mlađeg kolegu da ne poleti. Samo 10 minuta nakon poziva, Milenko je bio na pisti aerodroma u Batajnici. Prišao je „migu 29" i iz kokpita izvukao kolegu uz reči: „Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!"

Sa piste je poleteo u pravcu Valjeva, a odatle u legendu.

Stradao je boreći se sam protiv 16 agresorskih aviona. Napadu je odolevao punih 12 minuta, a onda su njegove kolege čule samo dve reči: „Imaju me"...

Nemanja je u tim trenucima bio devetogodišnjak, koji pojma nije imao šta je rat. Danas, osim očevog groba, srce mu je puno ponosa kada se o Milenku govori.

Nemanja i Milenko Pavlović
foto: Privatna arhiva

- Kada sam imao četiri godine naučio sam da skijam, a tata me je kroz igru na žičari na Kopaoniku naučio tablicu množenja. Kad se setim detinjstva sa njim, pred očima su mi letovanja, učenja, skijanja. Neću ih zaboraviti, kao ni odlaske na aerodrom Batajnicu, koji sada nosi njegovo ime "Pukovnik pilot Milenko Pavlović" - priča nam mladi Nemanja.

Nemanja i Milenko Pavlović
foto: Privatna arhiva

Kako kaže, odrastanje uz čoveka takvog čoveka bilo je specifično. - Otac se bavio posebnim poslom kojim mogu samo odabrani da se bave. Sport sam zavoleo uz njega, često smo igrali i gledali fudbal zajedno. - zaključuje Nemanja.

Podsećanja radi, o Milenku Pavloviću snimljen je dokumentarni film, u rodnom Gornjem Crniljevu podignut je spomen-kompleks, u Valjevu i Bujačiću spomenici. Glavna ulica u Batajnici nosi njegovo ime. I aerodrom Batajnica sada nosi njegovo ime "Pukovnik pilot Milenko Pavlović".

Nemanja i Milenko Pavlović
foto: Privatna arhiva

Milenkove nagrade:

- Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima

- Orden za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena

- Orden za hrabrost

- Srpska pravoslavna crkva je njegovoj porodici dodelila Orden Svetog vladike Nikolaja

- Posthumno mu je dodeljen Zlatni letački znak

- U njegovu čast podignut je spomenik u Valjevu, ali i spomen-kompleks u Gornjem Crniljevu

Kurir.rs / Suzana Trajković

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...