03:12

Analiza krpelja u JKP Gradska čistoća

KURIR TELEVIZIJA

LJUDI, OPREZ! Počela je sezona KRPELJA, vodimo vas kroz proces testiranja na prisustvo bakterije u JKP "Gradska čistoća" VIDEO

Društvo -

Sezona krpelja je uveliko počela, kao i lepo vreme koje ćemo posle epidemiološke sezone poželeti da provedemo na otvorenom, na kupalištima, izletištima, gradskim parkovima i vrtovima.

Tada retko razmišljamo o krpeljima. A ukoliko nas ujedu, ovi paraziti mogu biti prenosioci brojnih bolesti, najčešće bakterije Borelija, izazivača Lajmske bolesti.

U laboratoriji Gradske čistoće su nam potvrdili da već imaju povećan broj uzoraka PCR metodom, molekularno najmodernije tehnologije ispitivanja krpelja.

"Detekcija bakterije Borelija burgdorferi radi se najsavremenijom, PCR metodom u realnom vremenu. Najbolje je da osoba koja zadobije ujed ode kod lekara kako bi se adekvatno izvadio krpelj. U suprotnom može da dođe do toga da krpelj povrati sadržaj i unese bakteriju u krvotok", kaže Milica Rajković iz Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP "Gradska čistoća" i dodaje da je krpelja najbolje doneti na gazu ili bočicu u alkoholu i držati ga na temperaturi od 2 do 8 stepeni.

Navodi da su rezultati gotovi istog dana putem maila.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:08

APEL LEKARA: Nema opasnosti od korone, slobodno dajte krv! (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track