Najnovije vesti

TORLAK ĆE PRAVITI SPUTNJIK V: Za proizvodnju Sinofarm vakcine planirani su novi kapaciteti
Foto: Tanjug

PREMIJERKA OTKRILA

TORLAK ĆE PRAVITI SPUTNJIK V: Za proizvodnju Sinofarm vakcine planirani su novi kapaciteti

Društvo

U Institutu Torlak planirana je proizvodnja Sputnjik V vakcine, a za proizvodnju Sinofarm vakcine planirani su novi kapaciteti, kazala je danas premijerka Ana Brnabić dodajući da Torlak nema dovoljno kapaciteta da se tamo proizvodi nekoliko vrsta vakcina.

"Videćemo da li će ti novi kapaciteti biti u sklopu Torlaka ili će biti zasebni", kazala je Brnabić novinarima u selu Rajković u opštini Mionica nakon obilaska vakcinacionog punkta.

Kako je navela, kao proširenje Torlaka planirana je i izgradnja BIO 4 kampusa za bioinformatiku, biotehnologiju, biodiverzitet i biomedicinu i uložiće se pet miliona evra u centar za sekvenciranje genoma.

Navodi da je planirana izgradnja novog naučno - tehnološkog parka u Kragujevcu, te ocenjuje da je odlično što se oni koji su već izgrađeni i dalje šire - Beograd, Niš, Novi Sad, Čačak.

Krajem maja planirano je da se krene i sa Institutom Biosense, kazala je Brnabić i dodala da se ide putem da se ubrza napredak naše zemlje tako da mladi ljudi ostaju, da se neki vraćaju, što je zabeleženo od 2015. do 2019.

Premijerka je navela i da efikasan sistem vakcinacije imamo između ostalog i zahvaljujući eUpravi, dodajući da se nastavlja sa razvijanjem tog portala.

Plan je da se napravi kompletna digitalizacija zdravstva, što će dodatno pomoći građanima u lečenju, navela je premijerka.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja