KARDIOLOG DR SINIŠA PAVLOVIĆ ZA KURIR: ARITMIJA SE JAVLJA KAO POSLEDICA KORONE! Ovako se treba ponašati posle preležanog virusa
Foto: Profimedia

OPASNO

KARDIOLOG DR SINIŠA PAVLOVIĆ ZA KURIR: ARITMIJA SE JAVLJA KAO POSLEDICA KORONE! Ovako se treba ponašati posle preležanog virusa

Društvo -

Aritmija se javlja kao posledica preležanog koronavirusa podjednako i kod mlađe i kod starije osobe. Kardiolog dr Siniša Pavlović daje savete kako se treba ponašati posle preležanog virusa.

Jedna od posledica koronavirusa kod pacijenata je sve češća aritmija srca, koja jednako često pogađa stariju, ali i mlađu populaciju.

Aritmije se kreću od bezopasnih tahikardija u periodu oporavka do težih poremećaja srčanog ritma, koji zahtevaju dopunsku dijagnostiku, kao što je analiza EKG Holter-a 24h. Teži oblik aritmija se odnosi pre svega na bolesnike sa upornim i dugotrajnim osećajem nepravilnog srčanog rada, gubicima svesti, naglim porastom ili padom frekvence puls.

Kardiolog dr Siniša Pavlović rekao je za Kurir da je potpuno očekivano da imamo povećan broj pregleda kod pacijenata koji se javljaju sa aritmijom, a to može biti jako opasno i za mlade i za starije osobe.

- Šest meseci posle preležanog kovida ne smemo imati nikakve fizičke napore. Može biti jako opasno, ako je virus zakačio srce može doći do poremećaja srčanog ritma. Ako se stvori i mali "ožiljak" na srcu, a mi se izlažemo nekom naporu izlažemo se riziku bez potrebe - naglasio je dr Pavlović.

On ističe da je jako bitno da šest meseci nakon virusa uradimo ultrazvuk srca, da se proveri da li ima nekakvih promena na miokardu kao i svi dodatni pregledi.

- Ako rezultati pokažu da je sve u redu tek onda možemo da se vratimo i treninzima i nekim većim fizičkim aktivnostima.

(Kurir.rs/ A. K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track