03:18

POVEZANOST MENTALNOG ZDRAVLJA I PANDEMIJE

KURIR TELEVIZIJA

POVEZANOST MENTALNOG ZDRAVLJA I PANDEMIJE! STRUČNJACI UPOZORAVAJU: 2/3 ispitanika ima simptome anksioznosti ili depresije

Društvo -

Retki su naučni tekstovi koji se bave mentalnim zdravljem osoba koje su preležale kovid.

Pod pokroviteljstvom Fonda za nauku u toku je veliko istraživanje "Cov2Soul" baš na ovu temu o kojoj u Pulsu Srbije razgovaramo sa članicom istraživačkog tima, asistentom na Medicinskom fakultetu Univerzizeta u Beogradu, doktorkom Jovanom Todorovićem.

"Povezanost mentalnog zdravlja i pandemije je vrlo rano prepoznata i prvo istraživanje koje je urađeno nad 1000 osoba za vreme vanrednog stanja pokazalo je da je učestalost simptoma anksioznosti i depresije oko 40 odsto, odnosno da je 2/3 ispitanika imao neki poremećaj koji pokazuje povezanost sa stresom", rekla je ona uz naglasak da u istraživanju ima doze pristrasnosti, jer je rađen u online formatu i za očekivati je da mu pristupe osobe koje kod sebe prepoznaju pomenute simptome.

Dr Todorović kaže da je cilj da se tačno odredi kolika je učestalost poremećaja mentalnog zdravlja i da li je pandemija uticala na povećanje mentalnih poremećaja.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:35

Korona i upotreba antibiotika prouzrokuju gastroenterološke probleme i komplikacije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track