02:03

VLAHO: Ovo su SVI uslovi za odlazak u Grčku na more

PULS SRBIJE

POČETAK TURISTIČKE SEZONE Ovo su SVI uslovi za odlazak u Grčku na more, ima jedan NOVI! Na Kipru mora da se uradi PCR na aerodromu

Društvo -

Grčka, Turska i Egipat su i dalje najpopularnije morske obale među srpskim turistima.

Da li će vakcinisani grđani Srbije rasterećeno pakovati kofere i krenuti na more bez PCR testa? Koja zemlja ne priznaje potvrdu o vakcinaciji kineskom vakcinom protv koronavirusa? Šta nam donosi zeleni sertifikat?

O ovim i drugim aktuelnim temama u emisiji "Usijanje dana" na Kurir televiziji govorili su direktor turističke agencije i član UO YUTA Vlada Vlaho, direktor eUprave Mihajlo Jovanović i ambasador Srbije na Kipru Marko Blagojević.

Usijanje dana
foto: Kurir

"Najlakši ulazak u Grčku će imati vakcinisani. Grci prihvataju sve vakcine. Drugi uslov je PCR test. Novo je da se prihvata genski test, što umnogome olakšava putovanje našim građanima. Taj test pokazuje da je neko preležao koronu u prethodnih dva do devet meseci. Za decu je isto - za mališane do pet godina nije potrebno ništa", rekao je Vlaho.

"Da ne zaboravimo PLF formular. To je elektronski formular koji se popunjava najranije 24 sata pred put", dodaje Vlaho.

On je rekao da na granici može da bude nasumičnih testiranja.

"To su brzi testovi, rezultat se čeka 20-ak minuta. Sve to može da traje pola sata. Agencija nije dužna da vrati novac ukoliko neko dobije pozitivan test".

"Deca starija od pet godina moraju da imaju PCR test. Ako se zna da je dete preležalo koronu, nosi na put papir kojim potvrđuje da je bio zarađen u poslednjih dva do devet meseci".

Usijanje dana, Mihajlo Jovanović
foto: Kurir

"Digitalno kreirani zeleni sertifikat omogućava onom ko očitava kod da u svakom trenutku vidi trenutnu situaciju što se tiče vakcinacije i testova. Zaštita je na najvišem nivou", rekao je direktor eUprave Mihajlo Jovanović, pa dodao:

"Preko portala eUprave svi koji su na njemu registoravni imaju laku uslugu dobijanja digitalnog zelenog sertifikata".

"U ovom trenutku imamo srpsko-englesku i srpsko-kinesku verziju".

"Potvrda o vakcinaciji sa punkta je takođe dovoljna za put, s tim da na zelenom sertifikatu ima mnogo više podataka. Od utorka će svi koji se vakcinišu automatski dobijati zeleni sertifikat na i-mejl".

"Naše ministarstvo intenzivno radi, očekujem da naš sertifikat bude važeći za ceo svet", završio je Jovanović.

Usijanje dana
foto: Kurir

Vlaho kaže da nije siguran da je potvrda sa punkta dovoljna za put.

"Svako ko putuje u inostranstvu trebalo bi da odštampa zeleni sertifikat, da se ne oslanja samo na potvrdu sa punkta sa vakcinaciju".

Ambasador Marko Blagojević je rekao:

"Od 1. aprila građani Srbije mogu da uđu na Kipar sa negativnim PCR testom".

"Od 10. maja možete da priložite dokaz o vakcinaciji uz propusnicu i to vam je dovoljno".

Kipar ne priznaje rusku i kinesku vakcinu.

"Razgovarali smo ovde sa nadležnima i zamolili da se prizna vakcinacija Sinofarmom, što sada nije slučaj".

"Testiranje na aerodromu na Kipru košta 30 evra i mora da se testira svako stariji od 12 godina. Taj test je neophodan iako neko dođe sa testom ne starijim od 72 sata. To su uveli zbog brojnih falsifikata testova".

"Moram da kažem da je Kipar prvi otvorio granice za naše turiste", rekao je na kraju ambasador Blagojević.

Usijanje dana, Marko Blagojević
foto: Kurir

"Važno je da naši tursiti znaju da neke zemlje pokrivaju troškove lečenja kao na primer Grčka. Ali, mi i dalje preporučujemo polisu, jer nije sve u lečenju", rekao je Vlaho.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track