Najnovije vesti

RUSKI STRUČNJACI ZA ZEMLJOTRESE DOLAZE U SRBIJU: Vulin najavio nastavak saradnje sa Moskvom (FOTO)
Foto: MUP Srbije

podrška

RUSKI STRUČNJACI ZA ZEMLJOTRESE DOLAZE U SRBIJU: Vulin najavio nastavak saradnje sa Moskvom (FOTO)

Društvo

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin sastao se u Moskvi sa ruskim ministrom za civilnu zaštitu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Jevgenijem Ziničevim i istakao uspešnu saradnju dva ministarstva u toj oblasti i zahvalnost domaćinu na svesrdnoj pomoći u unapređenju kapaciteta Srbije kroz donacije opreme i obučavanju vatrogasno-spasilačkih jedinica.

- Ministar Ziničev je bio uz Srbiju u teškim trenucima naše istorije. Кad god je bilo teško, kad god su nam pretile humanitarne katastrofe Ministarstvo za vanredne situacije Ruske Federacije bilo je tu za nas, baš kao i osoblje Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu - rekao je Vulin nakon sastanka.

Prema njegovim rečima, na sastanku je dogovoren nastavak saradnje i novi projekti koji treba da doprinesu većoj spremnosti i preventivnom delovanju u slučaju vanrednih situacija.

- Dogovorili smo se i da u našu zemlju dođu stručnjaci Ministarstva za civilnu zaštitu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda i provere koliko su naše zgrade otporne na zemljotrese - najavio je Vulin.

Кako je istakao, ideja ovih sastanaka nije da se ponovi ono što je poznato, već da se razmotre modaliteti preventivnih delovanja kako bi se sprečile buduće katastrofe ili barem ublažile njihove posledice.

- Ministarstvo za civilnu zaštitu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda je verovatno najveće i najorganizovanije ministarstvo na svetu koje se bavi sprečavanjem ili rešavanjem posledica različitih katastrofa - rekao je Vulin.

Naglasio je da je pomoć koja je u Srbiju stizala iz ovoga ministarstva uvek bila pravovremena, sadržinski kompletna i nikada nije bila povezana sa bilo kakvim političkim uslovljavanjem.

- Zahvalan sam što ćemo nastaviti saradnju i siguran da ćemo kroz zajedničke obuke imati puno da naučimo jedni od drugih - rekao je Vulin.

1 / 5 Foto: MUP Srbije

Ziničev je istakao da je MČS Rusije uvek spremno da podeli iskustva koja predstavljaju interes za srpsku stranu, a stručnjaci Ministarstva će uvek pomoći srpskim partnerima u slučaju vanrednih situacija. Srpsko-ruski humanitarni centar redovno pruža praktičnu podršku srpskim kolegama u otklanjanju posledica vanrednih situacija.

Poručio je da će MČS i dalje razvijati Srpsko-ruski humanitarni centar koji je najveća i jedinstvena institucija tog tipa na Balkanu.

Ministar policije Srbije na kraju radne posete Rusiji obišao je i 13. Međunarodni salon bezbednosti "Кompleksna bezbednost 2021" i informisao se o novim dostignućima u unapređenju opreme i sredstava koje se koriste u vanrednim situacijama.

Salon je otvoren 12. maja, a poznat je po bogatom programu i demonstraciji unapređenja u oblasti bezbednosti.

Vulin je obišao i izložbu policijske opreme, tehnologije i naoružanja "Digitalna policija" i izložbeni klaster veština vatrogasaca "Olimp u gašenju požara".

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track