Najnovije vesti

VEĆOM VAKCINACIJOM MLADIH MOŽEMO POBEDITI KORONU 21. JUNA! Evo zašto je bitno da se sada imunizuju
Foto: Kurir/T.S.

VAŽNO

VEĆOM VAKCINACIJOM MLADIH MOŽEMO POBEDITI KORONU 21. JUNA! Evo zašto je bitno da se sada imunizuju

Društvo
01:22h

Ubrzanom masovnom vakcinacijom protiv kovida 19, ali pre svega većim odzivom mladih, došli bismo do toga da Srbija već prvog dana leta proglasi pobedu na koronom, odnosno da od 21. juna mogu da se organizaciju koncerti, festivali, proslave, svadbe i mature, poručuju stručnjaci.

Doktori apeluju da je sada od izuzetne važnosti da se vakcinišu tinejdžeri, jer je veliki deo starije populacije imunizovan, a upravo mladi su superprenosioci korone, jer često nemaju simptome, a nisu zaštićeni ni od najtežih posledica ovog virusa. Već je poznato da kovid ne zaobilazi ni trudnice, te i za njih važi preporuka da se vakcinišu, pa su tako američka regulatorna tela odobrila "Fajzerovu" vakcinu za mlade između 12 i 16 godina i trudnice, a postoje nagoveštaji da bi već krajem meseca ovo cepivo moglo da dobije evropsko odobrenje za upotrebu i kod dece od 12 godina.

dr Žarko Ranković
foto: Tanjug

Specijalista infektologije prof. dr Žarko Ranković kaže za Kurir da je, prema zvaničnim podacima, najslabiji odziv na vakcinaciju upravo među mladima, što može da bude veoma opasno.

- Mladi često imaju laku kliničku sliku virusa pa se i ne jave lekaru ili nemaju nikakve simptome, a najviše se kreću po gradu, kafićima, parkovima, posećuju roditelje, bake i deke, koji recimo iz medicinskih razloga nisu mogli da prime cepivo, pa njih veoma lako mogu da zaraze. Kako bismo do leta pobedili ovu pošast i vratili se normalnom životu, mogli da organizujemo mature i svadbe, apelujem na omladinu da bude odgovorna i prema sebi i prema društvu, da se imunizuju i poštuju mere. Voleo bih i da sportski klubovi sprovedu akciju među navijačima i da ih pozovu da se vakcinišu, a da im zauzvrat, recimo, poklone sezonske ulaznice za klubove - kazao je prof. dr Raković.

Nada Kuljić Kapulica, dr  Nada Kuljić Kapulica
foto: Printscreen

Virusolog dr Nada Kuljić Kapulica rekla je za Kurir da će leto svakako biti mirno, s daleko normalnijom i stabilnijom epidemiološkom situacijom nego što je bila do sada.

- Zahvaljujući sve većem zamahu vakcinacije i sve većem interesovanju, ovog leta ćemo imati organizaciju proslava, matura i svadbi, ali ljudi bi trebalo ipak da imaju na umu sve ono što nas je snašlo i trajalo više od godinu dana. Obuhvat imunizacije treba da bude još veći kako bi se smanjilo širenje virusa.

Kako je ranije rekao za medije epidemiolog i član kriznog štaba dr Predrag Kon, da bi se ovaj proces ubrzao, mere popustile i masovna okupljanja, proslave i slavlja ponovo zaživeli, sada je neophodno da se odazovu mladi i vakcinisanjem doprinesu stvaranju kolektivnog imuniteta.

Prema njegovim rečima, i mladima bi uključivanje u imunizaciju išlo naruku jer se bliži kraj školske godine, a za maturante je i dalje neizvesno da li će imati tradicionalne proslave, maturske večeri. Ali mogu doprineti da sve bude kao nekad i da to bude noć za pamćenje. Važno je vakcinisati se.

(A.Kocić - J.Pronić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track