DR SAŠA JAĆOVIĆ: Više od 4 miliona Srba primilo vakcinu, ništa nismo prepustili slučaju!
Foto: Privatna arhiva

direktor nacionalne Agencije za lekove

DR SAŠA JAĆOVIĆ: Više od 4 miliona Srba primilo vakcinu, ništa nismo prepustili slučaju!

Društvo -

U Srbiji je do sada dato ukupno 4.013.265 doza vakcine, dok je 1.741.148 građana koji su primili obe doze, zvanično je saopšteno danas. Naša država je tako po broju vakcinisanh ubedljivo prva u regionu. Dr Saša Jaćović, direktor nacionalne Agencije za lekove i medicinska sredstva Srtbije (ALIMS) kaže da je to produkt dobre strategije koju je država Srbija predvidela.

Važna uloga Agencija za lekove Srbije

- Od samog početka pandemije, Republika Srbija je pod vođstvom predsednika Aleksandra Vučića zauzela borbeni, hrabri ali pre svega promišljeni i strateški pristup prema ovom novom i u startu u velikoj meri nepoznatom mikroskopskom neprijatelju – SARS-CoV-2 virusu. Kada je ceo svet tragao za maskama, rukavicama, zaštitnom opremom, testovima i najvažnijim medicinskim sredstvima na svetu – respiratorima, u Srbiju su sletali avioni prepuni ovih medicinskih sredstava a ubrzo smo i sami počeli da ih proizvodimo- kaže dr Jaćović.

On ističe da Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije je“ i tada imala izuzetno važnu ulogu u stručnoj i temeljnoj kontroli svih ovih proizvoda i podnela veliki teret kako bi svi oni bili provereni u najkraćim mogućim rokovima“.

- Onda su došli brojni lekovi pa konačno spasonosne vakcine. Ništa od toga ne bi bilo moguće da naš predsednik nije i godinama unazad vodio vizionarsku politiku i stvorio čvrsta i duboka prijateljstva sa liderima i sa istoka i sa zapada, iz najvećih i najmoćnijih država koje su nam pomogle kada je to najviše trebalo – kaže dr Jaćović

Ohajo organizuje nagradnu igru- petoro vakcinisanih po milion dolara!

Srbija je među prvima u svetu krenula da podstiče građane koji se vaksinišu sa po tri hiljade dinara. Zanimljivo je da je američka savezna država Ohajo nagradiće sa po milion dolara pet osoba koje prime vakcinu protiv koronavirusa, u okviru lutrije koja je pokrenuta kako bi se prevazišao slab odziv građana.

Guverner Mike Devine najavio je da će izvlačenje dobitnika biti organizovano jednom nedeljno, a prvo izvlačenje zakazano je za 26. maj.

Istakao je da u lutriji mogu da učestvuju samo punoletni građani, a osobe mlađe od 18 godina će imati priliku da osvoje pune školarine za državni fakultet Ohajo.

Nagrade će biti isplaćivane iz sredstava za borbu protiv koronavirusa savezne vlade, prenosi BBC.

SAD je vodeći u svetu po broju vakcinisanih osoba protiv kovida-19, budući da je tu vakcinu primilo 58,7 posto stanovništva.

Nagrade se daju i u Nemačkoj i širom sveta.

U Zaječaru i Zrenjaninu registrovano je tokom prethodna 24 časa 15 slučajeva, dok je u ostalim gradovima taj broj manji. Ukupan broj novozaraženih u zemlji iznosi 705. od 11.613 testiranih. U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 11.613 osoba. 97 ljudi je na respiratorima, a preminulo je 18 osoba.

U Beogradu je za poslednja 24 časa registrovano 156 novih slučajeva, a u Novom Sadu 45. I u drugim gradovima situacija sa korona virusom se znatno popravlja, pa osim najveća dva grada u Zemlji, preko 20 novoobolelih imaju Smederevo (22) i Valjevo (21). U Nišu taj broj iznosi 19, a u Vranju i Kragujevcu 17.

Stručnjaci kažu da je pad brojki direktan uspeh vakcinacije u Srbiji.

-Ostvaruje se ono što sam nedavno rekao. Upravo je na tim građanima sada, da samo prime vakcine koja je država obezbedila, i to u što masovnijem obimu kako bi se stekao toliko željeni kolektivni imunitet i kako bi sve ovo završilo – sva ograničenja, sve mere opreza a pre svega sve strašne brojke hospitalizovanih, na respiratorima i preminulih građana- kaže dr Jaćović.

(Kurir.rs / Ucentar.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track