DANAS SE OBELEŽAVA DAN SEĆANJA NA ŽENE ŽRTVE NASILJA: Na ovo ne sme da se ćuti!
Foto: Profimedia

STOP NASILJU

DANAS SE OBELEŽAVA DAN SEĆANJA NA ŽENE ŽRTVE NASILJA: Na ovo ne sme da se ćuti!

Društvo -

Ubijene žene nisu samo broj

Dan sećanja na žene žrtve nasilja u porodici obeležava se u Srbiji, a od početka godine u našoj zemlji je, u porodičnom nasilju nastradalo osam žena.

O problematici nasilja, smatraju oni koji se ovom problematikom bave, svakako se treba sve više pričati, ali na način da se žene ohrabruju da nasilje prijave.

Ubijene žene nisu samo broj. Ipak, kada se uzmu u obzir podaci o ubijenim ženama od 2010. godine dolazi se do strašnih činjenica.

Ubijene žene tabela
foto: Privatna arhiva

Više o femicidu u Srbiji:

U Srbiji od početka godine, ubijeno je 8 žena od strane partnera, supruga, sina i unuka. U dva od 8 slučajeva, nasilje je bilo prijavljeno institucijama, pišu mediji. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, u prethodnih 10 godina, ubijeno je više od 320 žena od strane partnera i članova porodice. Podaci mreže Žene protiv nasilja o ubistvima motivisanim mržnjom prema ženama pokazuju da su ubice najčešće supruzi i partneri, da je najveći broj ubistava počinjem vatrenim oružijem i nožem zbog čega je u poslednjih 8 godina više od 400 dece ostalo bez majki.

Svaka treća ubijena žena se obraćala institucijama tražeći podršku.

Sistemske propuste nadležnih institucija u ovim slučajevima utvrdio je Zaštitnik građana Republike Srbije u svojim izveštajima objavljenim 2016. godine i 2018. godine.

Zašto je ustanovljen 18. maj - Dan sećanja na žene žrtve nasilja?

Vlada Republike Srbije proglasila je 18. maj Danom sećanja na žene žrtve nasilja 2017. godine.[7] Na inicijativu mreže Žene protiv nasilja, predlog je uputila potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović. Predlog je pratilo 8 000 potpisa građanki i građana, prikupljenih kroz akcije 35 organizacija civilnog društva u 25 gradova i opština u Srbiji. Inicijativu da 18. maj bude proglašen Danom sećanja na žene žrtve nasilja podržale su potpisima porodice žena žrtava, ministarke u Vladi, poslanice i poslanici, odbornice i odbornici lokalnih samouprava, gradonačelnici, predstavnice Nezavisnih državnih institucija. Najjbrojniju podršku peticiji dale su građanke Republike Srbije.

Povod za pokretanje inicijative za proglašenje nacionalnog dana borbe protiv nasilja i ubistava žena bili su zločini počinjeni 2015. godine. Od 16. do 18. maja, 7 žena ubijeno je od strane supruga i članova porodice u Velikoj Plani, Kanjiži, Čačku i Beogradu.

Ako trpite nasilje ili znate nekoga ko trpi nasilje pozovite SOS telefon 0800 - 35 00 36

Kurir.rs / S.T.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja