MIG 21 ODLAZI U ISTORIJU: Udruženje nadzvučnih pilota 21. maja na Batajnici odaje počast legendarnom lovcu TRAG U BESKRAJU
Foto: AP /Darko Vojinović

VAZDUHOPLOVNA MANIFESTACIJA

MIG 21 ODLAZI U ISTORIJU: Udruženje nadzvučnih pilota 21. maja na Batajnici odaje počast legendarnom lovcu TRAG U BESKRAJU

Društvo -

Nakon punih 58 godina službe u RV i PVO, legendarni nadzvučni avion, „mig 21”, odlazi u istoriju. Tim povodom, Udruženje nadzvučnih pilota „Ma 2+” organizuje simboličnu, primerenu i otvorenu vazduhoplovnu manifestaciju pod nazivom „Trag u beskraju”. Prvi čin manifestacije organizujemo sa prigodnim programom na aerodromu „Pukovnik pilot Milenko Pavlović” u Batajnici 21. maja od 12 do 14 časova.

Drugi čin sa posebnim sadržajem organizujemo istoga dana u Ruskom domu nauke i kulture, Kraljice Natalije 33, od 19 do 21 čas.

Sve brojke i statistički podaci u vezi sa ovim avionom su impresivni i vredni poštovanja. Pre svega odgovornost, težina, složenost i rizik prilikom korišćenja ove složene mašine u vazdušnom prostoru. O tome, nažalost svedoči podatak da su prilikom izvršenja letačkih zadataka, na ovom avionu od 1962. do 2020. godine, tragično nastradala 53 pilota. Imamo obavezu i dužnost da neizmernu žrtvu naših hrabrih kolega sačuvamo od zaborava.

Ilustracija
Ilustracijafoto: AP/ Darko Vojinović

Točak istorije i evidentni tehnološki razvoj, odavno su nadzvučni avion „mig 21” potisnuli sa glavne vazduhoplovne pozornice – nebeskog svoda. Nama, malobrojnim pilotima, ovaj i ovakav avion, bio je dečački san, motiv, želja, inspiracija, životni cilj, neukrotivi besni parip dugoga vatrenoga repa, neosvojivi planinski vrh, a zatim, nakon slatkih akademskih muka, mnogo prolivenoga znoja i mnogo sati provedenih na školovanju i usavršavanju, postao je naše radno mesto, naše boravište u vazduhu i specifična plava katedra za prenos znanja, veština i letačkih iskustava na naše mlađe kolege.

Zbog armije ljudi koji su ga održavali i koristili, zbog višedecenijskog danonoćnog dežurstva u sistemu PVO, zbog bezbrojnih uspešno izvršenih letova u svim meteo uslovima danju i noću, nadzvučni avion „mig 21” je ostavio jasan i neizbrisiv pečat u istoriji i tradiciji srpskog vazduhoplovstva, a na nebeskom svodu naše zemlje, ispisao je višegeneracijski, časni, svetli i prozračni – trag u beskraju!

(Kurir.rs/Politika, B.Mandić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track