SRPSKE NARKO NOĆI! ŽENE DROGIRAJU I SILUJU U NOĆNOM PROVODU! Od 309 ispitanica čak 25 SILOVANO, a 52 prijavile pokušaj silovanja!
Foto: KHALED KASSEM / Alamy / Alamy / Profimedia

ISTRAŽIVANJE "NOĆ BEZ SEKSIZMA"

SRPSKE NARKO NOĆI! ŽENE DROGIRAJU I SILUJU U NOĆNOM PROVODU! Od 309 ispitanica čak 25 SILOVANO, a 52 prijavile pokušaj silovanja!

Društvo -

Istraživanje "Noć bez seksizma", koje je sprovela NVO "Re Generacija" u okviru projekta "Povećavanje univerzalnog pristupa uslugama za prevenciju i odgovor na rodno zasnovano nasilje za žene koje koriste droge", pokazalo je da je od 309 ispitanica, 25 žena doživelo silovanje uz upotrebu fizičke sile, a 52 pokušaj silovanja bez upotrebe sile u noćnom provodu.

Vladana Stepanović, programska saradnica, rekla je za Kurir da je 77 od 309 žena doživelo neku vrstu nasilja.

- Istraživanje je sprovedeno onlajn u novembru i decembru prošle godine. Ispostavilo se da je preko 90 odsto žena koje su doživele nasilje bilo pod uticajem alkohola, a 75 odsto pod dejstvom droga. Prosek godina ispitanica je 29,8 godina, a bilo je devojaka od 18 i žena od 65 godina - kazala je Stepanovićeva:

- Čak 90 odsto žena je doživelo seksističke šale, 81 odsto insistiranje druge osobe nakon odbijanja, 78 stalne upade na lični prostor, 77 neželjene dodire, 54 uporno neželjeno dodirivanje, odnosno vaćarenje.

konferencija 1
foto: Privatna arhiva

Direktor Kancelarije za borbu protiv droga Milan Pekić rekao je novinarima na konferenciji da je projekat napravljen kako bi se doneo zakonski akt koji bi rešavao ovakve probleme.

- Vlada je napravila okvirni sistem za rešavanje problema. Žena je stub kuće i treba da vodimo računa o njima na pravi način. Žena zavisnik i muškarac zavisnik nisu u tom zlu isti, jer žene trpe više.

Direktorka NVO Re Generacija Irena Molnar kazala je da je ovim ženama usluga socijalne zaštite nedostupna.

- Mi smo ovim projektom pokušali da matiramo šta bi to bila sistemska podrška njima jer se one boje da prijave nasilje baš zato što bi bile osuđene od strane društva.

Opijati koje daju ženama u provodu

- kanabis 77 odsto - psilocibinske pečurke 72 odsto - MDMA 38 odsto - kokain 32 odsto - amfetamin 31 odsto - grupa bensedina 21 odsto - lekovi za smirenje 12 odsto - nove psihoaktivne supstance se slabo koriste

- 50 žena od 309 ispitanica koje su bile pod uticajem narkotika nisu prijave nasilje jer nisu sigurne šta im se dogodilo - 36 je osećalo krivicu za to što se desilo - 14 nije prijavilo jer su se uplašile da će neko da sazna da su koristile drogu - dve žene su rekle da policija nije reagovala na prijave, a dve su smatrale da im niko neće verovati - 33 je bilo uplašeno da nekome ispriča ovakvo iskustvo

(Kurir.rs / Aleksandra Kocić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track