LEPO VREME POTRAJAĆE JOŠ PAR DANA! Poznati meteorolog otkrio koji letnji mesec će biti NAJGORI!
Foto: printscreen

varljivo leto

LEPO VREME POTRAJAĆE JOŠ PAR DANA! Poznati meteorolog otkrio koji letnji mesec će biti NAJGORI!

Društvo -

Meteorolog Nedeljko Todorović upozorio je da nam nakon lepog i vedrog vikenda, uz visoke temperature i do 30 stepeni, opet sledi pogoršanje vremena!

Sa Atlantskog okeana stižu cikloni koji donose hladan vazduh celoj Evropi, pa i Srbiji. Leto će, rekao je on, biti "prošarano" pljuskovima.

"Ide poboljšanje vremena, biće i danas sveže gledajući dnevnu temperaturu, a prosečna maksimalna temperatura za ovaj deo maja je dva ili tri stepena viša nego trenutno. Za vikend će biti lepo, ali u utorak se sve menja, ne čeka nas baš dug period lepog vremena. Tokom vikenda biće do 27 stepeni, pa će utorak biti oko 30 stepeni, možda na severu Vojvodine bude koji stepen ispod... U Beogradu će biti 29-30 Celzijusa, a od srede se opet vraćamo na ovakve temperature", rekao je Todorović.

Nestabilno vreme nije ništa neobično za maj, a temperatura je u okviru proseka, kazao je on. Hladan vazduh dolazi nam sa Atlantika.

kiša, Vremenska prognoza
foto: Ana Paunković

"Oko 20 do 25 stepeni će biti, uz kratkotrajnu kišu i grmljavinu. U ovo doba godine, sa Atlantika nam dolaze cikloni koji se kreću prema kontinentu i onda dolaze do nas. U Srbiji je isto padao sneg u četvrtak, bilo je dovoljno hladno, na Kopaoniku je bilo snega, ali to je uobičajeno u maju za visoke planine", rekao je on.

"Ide poboljšanje, otopliće svuda, ali maj je maj, poslednjih pet-šest dana meseca opet će biti relativno sveže. Lokalni pljuskovi i grmljavina su za očekivati, biće toga i u julu i to sa velikom količinom padavina. To je karakteristika naše klime, to ne možemo da izbegnemo", kazao je on.

"U julu i maju biće najkišovitije po količini padavina, ne po broju kišnih dana već po količini padavina ukupno. Jun je uz njih, ali pljuskovi su tokom ta tri meseca najčešći. Negde ima viška, negde manjka padavina i gledajući dosadašnji deo maja, u Beogradu je višak padavina dok je u ostatku Srbije zapravo manjak. Dva dobra pljuska u ponedeljak, jedan u četvrtak, i u Beogradu smo premašili prosek padavina za maj", rekao je on.

leto, vrućine, toplota
foto: Profimedia

Ovaj maj ne razlikuje se preterano od 2020, a 2019. je bila dvostruko veća količina padavina u Beogradu.

"Samo pre dve godine je bilo mnogo kišovitije, a da ne pričam za 2014. kada je u jednom danu palo 110 milimetara po metru kvadratnom i imali smo poplave", rekao je on.

"Primećuju ljudi, hladno je u maju, kao da nikada nije bilo tako! U Beogradu je u četvrtak bilo tmurno, nije u celoj Srbiji bilo tako, maksimalna je bila 14,4 Celzijusa. A to uopšte nije malo, prošle godine, najbliže što ljudi mogu da se prisete, 26. maja je bilo 14,3 stepena. Pre dve godine početkom maja bilo je svega osam stepeni", rekao je on na Televiziji K1.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track