JOŠ 266.000 DOZA SINOFARMA DOPREMLJENO U SRBIJU Lončar: Vakcine nam stižu na par dana dok se svet bori da ih nabavi (VIDEO)
Foto: screenshot Tanjug

NOVI KONTIGENT NAREDNIH DANA

JOŠ 266.000 DOZA SINOFARMA DOPREMLJENO U SRBIJU Lončar: Vakcine nam stižu na par dana dok se svet bori da ih nabavi (VIDEO)

Društvo -

Novi kontigent od 266.000 doza vakcina Sinofarm stigao je danas u Srbiju.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo dočekali su novi kontigent vakcina.

Zlatibor Lončar, doček vakcina
foto: screenshot Tanjug

Ambasadorka Čen Bo je čestitala Srbiji na postignutim rezultatima u vakcinaciji.

doček vakcina, Čen Bo
foto: screenshot Tanjug

- Drago mi je da sam dočekala novi kontigent vakcina, raduje me pad broja novozaraženih u Srbiji. Čestitam na postignutim rezultatima kada je vakcinacija u pitanju u Srbiji. U toku je masovna vakcinacija u Kini juče je dato više od 480 miliona doza u kontinentalnom delu samo. Kina je već isporučila ukupno 300 miliona u svetu. Želimo da nastavimo saradnju sa Srbijom u borbi protiv epidemije - rekla je Čen Bo.

Ministar Lončar rekao je da kod nas vakcine stižu gotovo svakodnevno, kao da je to "nešto normalno, što pada sa neba".

- Mi se na svakih par dana nađemo na aerodromu gde stižu stotine i stotine hiljada vakcina, a veliki deo sveta vodi veliku bitnu i ima probleme da nabavi vakcine. Mi sve brzo zaboravimo i sve se podrazumeva. U ovoj smo situaciji prvenstveno zbog uspostavljenog prijateljstva našeg i kineskog predsednika - rekao je Lončar.

doček vakcina, Čen Bo, Zlatibor Lončar
foto: screenshot Tanjug

Najavio je još jedan veliki kontigent vakcina narednih dana, oko 26.

Lončar je podsetio da svi koji se vakcinišu do 31. maja dobijaju po 3.000 dinara. Pozvao je i mlade da prime vakcinu i pomognu u borbi protiv virusa.

On je, međutim, dodao da nije zadovoljan odzivom građana i apelovao na sve, a posebno na mlade da se što pre vakcinišu.

- Imamo problem sa odzivom mladih i želim da iskoristim ovu priliku da kažem da nije dovoljno da se svi samo zalažemo za vakcinaciju, a kada dođe do nas da se vakcinišemo, mi nalazimo neke razloge da to ne uradimo i da mislimo da će to neko drugi da uradi, pa mi ne moramo - naglasio je Lončar.

Naglasio je da Srbija ima izvanrednu šansu da izađe iz epidemije, što je moguće isključivo ako se u najvećem broju mladi odazovu masovnoj vakcinaciji, jer su oni, kaže Lončar, potencijalno najveći prenosioci virusa.

Lončar je mladima poručio da ne veruju onima koji ih savetuju da se ne vakcinišu jer, kako kaže, oni nemaju dokaze za ono što pričaju, ie savetovao mlade da o svemu što ih zanima razgovaraju sa stručnjacima.

- Ja ih molim da veruju činjenicama, dokazima, studijama koje dokazuju da ove vakcine ne prave nikakve probleme, da su krajnje bezbedne i da imaju efekta i da sprečavaju širenje bolesti i spasavaju živote - kazao je Lončar.

Lončar: Sve kovid pacijente prebacićemo u Batajnicu

U velikom broju bolnica koje su bile u kovid sistemu više nema pacijenata i zbog toga će svi kovid pacijenti biti prebačeni u Batajnicu kako bi se rasteretio sistem i lekari mogli da se posvete non kovid pacijentima, rekao je danas Lončar.

- Gledamo da sve pacijente prebacimo u Batajnicu, a da druge kapacitete oslobodimo, jer moramo da pomognemo non kovid pacijentima. Oni dugo čekaju na dijagnostiku i operacije, a imamo i dosta onkoloških pacijenata - rekao je Lončar.

Ministar je istakao i to da se smanjio broj pregleda u kovid ambulantama za četiri puta od pre par nedelja.

- To je trenutna situacija, i ona može samo da nastavi da ide u tom pravcu i da bude bolja ako se budemo vakcinisali, a posebno mladi koji se najviše kreću. To je jedini uslov da se vratimo normalnim tokovima života - zaključio je Lončar.

U Srbiji su u prethodna 24 sata na korona virus testirana 9.928 građana od kojih je 391 novozaražen.

Preminulo je 13 pacijenata dok se na respiratorima širom zemlje nalazi 67 obolelih.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track