TAKO MALI DA BI U SRCE STALI: Kragujevac i Niš od UNICEF dobili još tri inkubatora
Foto: UNICEF Srbija

Velika pomoć

TAKO MALI DA BI U SRCE STALI: Kragujevac i Niš od UNICEF dobili još tri inkubatora

Društvo -

UNICEF je poklonio još tri inkubatora Nišu i Kragujevcu koji su nabavljeni u okviru kampanje Tako mali da bi u srce stali, koja je krajem prošle godine pokrenuta sa ciljem opremanja i modernizacije neonatalnih jedinica u našoj zemlji.

Niš je dobio dva, a Kragujevac jedan inkubator što čini ukupno sedam inkubatora koje je UNICEF donirao u poslednjih mesec dana.

U ime UNICEF u Srbiji, inkubator je načelnici Centra za neonatologiju UKC Kragujevac dr Dragani Ristić isporučila Jelena Kovačević.

- Ove bebice zahtevaju svu našu podršku i pažnju, a u vreme kovida, ta podrška mora da bude još snažnija, jer smo svedoci da i bebe bivaju zaražene korona virusom. Naš Centar u Kragujevcu obuhvata 13 porodilišta i brine i zbrinjava ove male pacijente iz cele Centralne i Jugoistočne Srbije, a tokom vanredne situacije koja je prošle godine zadesila Novi Pazar i Sandžak, ovde je zbrinut i lečen najveći broj pacijenata obolelih od kovida.

U teškim vremenima poput ovih, kada se ceo svet bori sa pandemijom, mi moramo zajedno da pronađemo odgovor na izazove, moramo da budemo podrška roditeljima ovih bebica i više nego ikada sam uverena da samo zajednička i udružena akcija može da postigne rezultat. UNICEF je naš dugogodišnji pouzdan partner koji nam daje podršku i snagu da se izborimo sa nedaćama i svi mi znamo da na UNICEF možemo uvek da računamo - izjavila je načelnica Centra za neonatologiju UKC Kragujevac, dr Dragana Ristić.

U Srbiji se svake godine rodi 65 hiljada dece, od kojih je 4000 prevremeno rođenih beba, a svakoga dana novih 7 beba zahteva neki vid urgentne podrške. Upravo je prevremeno rođenje odgovorno za više od 60% smrtnih slučajeva novorođenčadi.

beba, novorođenče, inkubator
foto: Shutterstock

- Jako mi je drago što ponovo u Kragujevcu i Nišu poklanjamo tri inkubatora, pored onih koje smo u aprilu već donirali. Dva inkubatora za Niš obezbeđena su od donacija građana, dok je inkubator koji smo poklonili Kragujevcu donacija kompanije MRG Export Import. Ovo je mali deo opreme koju je UNICEF obezbedio u okviru akcije TAKO MALI DA BI U SRCE STALI koju smo pokrenuli sa ciljem jačanja neonatalne službe u Srbiji, čemu smo u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, posvećeni od 2017. godine. Nastavljamo sa nabavkom neophodne opreme i pružanjem podrške jedinicama za intenzivnu neonatalnu negu kako bismo dodatno smanjili smrtnost prevremeno rođenih beba, što jeste naša misija.

Veliko HVALA svim našim partnerima koji su nas podržali u ovoj važnoj inicijativi. Ova kampanja primer je kako udruženi možemo da kreiramo sistemske promene za male heroje koji, uprkos svojoj osetljivosti, pokazuju divovsku snagu koja je inspiracija svima nama - izjavila je Jelena Kovačević u ime UNICEF Srbija.

Zahvaljujući saradnji sa vodećim nacionalnim stručnjacima iz oblasti neonatologije, UNICEF je od 2017. godine do danas definisao niz mera kojima su podržane jedinice za intenzivnu neonatalnu negu u osam zdravstvenih ustanova u Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu. Nakon izbijanja pandemije COVID-19, kao dodatni vid podrške UNICEF je obezbedio i 12 neonatalnih respiratora za potrebe intenzivnog zbrinjavanja prevremeno rođenih beba u ovim ustanovama.

- I danas želim da izrazim zahvalnost UNICEF-u, na dugotrajnoj posvećenosti i sjajnoj saradnji, kao i na četiri inkubatora koja smo dobili samo u poslednjih mesec dana. Ka Nišu gravitira oko 2 i po miliona stanovnika i ovi inkubatori su namenjeni za spašavanje života, lečenje i zbrinjavanje dece iz celog regiona Južne i Jugoistočne Srbije. Prevremeno rođenim bebicama inkubatori daju daju šansu da prežive i dođu svojoj kući. Nova savremena oprema nam pruža mogućnosti da maksimalno unapredimo kvalitet zdravstvenih usluga i brige na dečijim klinikama i to jeste važan zadatak kome smo posvećeni, a sa UNICEF-om kao partnerom imamo dodatnu snagu da u našoj misiji istrajemo“, izjavio je Prof. dr Zoran Perišić - vd direktora UKC Niš.

inkubator, beba
foto: N.H.

UNICEF je od 2017. uložio ukupno 45.768.852,00 dinara u modernizaciju rada neonatalne službe u Srbiji i nastavlja svoj rad u saradnji sa Ministarstvom zdravlja koje je podržalo i kampanju Tako mali da bi u srce stali.

Zahvaljujući odzivu više od 5100 pojedinca i 257 mala i srednja preduzeća, UNICEF je samo tokom ove kampanje, u periodu od novembra 2020. do sada, prikupio više od 12 miliona dinara, što je omogućilo nabavku ukupno sedam inkubatora, od kojih su četiri dostavljena Nišu, dva Kragujevcu i jedan Novom Sadu, a aparat za terapijsku hipotermiju novorođenčadi dobio je Institut za neonatologiju u Beogradu.

(Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track