IZ TURISTIČKIH AGENCIJA APELUJU NA KRIZNI ŠTAB: Dozvolite ekskurzije i rekreativne da ne bismo bankrotirali!
Dragoje Zekavica i Aleksandar Seničić, Foto: Privatna arhiva

NIJE IM LAKO

IZ TURISTIČKIH AGENCIJA APELUJU NA KRIZNI ŠTAB: Dozvolite ekskurzije i rekreativne da ne bismo bankrotirali!

Društvo -

Novac od ekskurzija ne može da se vrati roditeljima jer je uplaćen hotelima

Turističke agencije su na gadnim mukama!

Od početka pandemije, već ukupno 15 meseci, agencije ne mogu da realizuju ugovorena putovanja za 150.000 đaka. Stoga, novac za višednevne ekskurzije i rekreativnu nastavu za tih 150.000 đaka iliti ukupno 600.000 noćenja agencije ne mogu da vrate roditeljima jer je novac uplaćen hotelima! Hotelijeri su se spremili za sezonu, nadajući se da će primiti đake, ali Ministarstvo prosvete kaže - bez ekskurzija do daljnjeg.

Naime, predstavnici Nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA apelovali su juče ponovo na Krizni štab i državu da dozvoli realizaciju izleta, ekskurzija, rekreativnih nastava i drugih đačkih putovanja, koji su ugovorena do 15. marta 2020. godine.

Aleksandar Seničić, direktor YUTA, rekao je na konferenciji za novinare da je reč o putovanjima koja treba da se realizuju na teritoriji Srbije i da je skoro 200 agencija koje se prevashodno bave dečjim i omladinskim turizmom u velikom problemu, kao i svi koji su posredno uključeni u tu oblast turizma - od prevoznika, hotelijera, animatora, rekreatora.

Seničić je istakao i da je značajna vrednost novca koji se "vrti" u đačkom turizmu i da iznosi oko 200-300 miliona evra što je trećina vrednosti komercijalnog turizma, osvrnuvši se na problematiku upravo tog sektora: - Situacija je jako teška jer hoteli ne mogu da vrate novac pošto nisu radili. Pomoć države je stigla, ali nije dovoljna obzirom da ugostitelji ne rade već 15 meseci.

Predsednik Odbora za dečiji i omladinski turizam u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija (YUTA) Dragoje Zekavica rekao je da je pismo sa zahtevom da se razmotri mogućnost za realizaciju ugovorenih putovanja i rekreativne nastave Kriznom štabu upućeno 8. februara ove godine.

- Pismo smo poslali i ministarstvima prosvete i turizma, ali uprkos više urgencija, do sada nismo dobili nikakav odgovor - rekao je Zekavica. Predstavnici YUTA takođe su napomenuli da su mnoga deca putovala sa roditeljima tokom raspusta, kao i da se putovanja organizuju mimo škola, kroz razne kampove i sportske pripreme, a da se jedino ekskurzije i rekreativne nastave ne puštaju.

Kurir.rs / S. T.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track