01:49

Građani ne moraju da menjaju lične karte

kurir televizijA

PROMENE U LIČNIM KARTAMA: Nataša Marković i Aleksandar Radivojević u Usijanju dana PROMENA DOKUMENATA SAMO U OVOM SLUČAJU

Društvo -

Izmene i dopune Zakona o ličnim kartama danas su pred narodnim poslanicima u Skupštini. Šta za građane znače ove promene, ko će sve morati da menja lične karte, da li će promene u ovom dokumentu zahtevati promene i u pasošu, saobraćajnoj i vozačkoj dozvoli? Da li će ovo biti udarac na džep? Građani su ostali zbunjeni, sve u vezi sa novim zakonom i promenama u ličnim dokumentima pojasniće gosti u Usijanju dana:

Usijanje
foto: Printscreen/Kurir TV

Nataša Marković, pomoćnica načelnika Uprave za upravne poslove MUP Aleksandar Radivojević, advokat. Urednica i voditeljka emijsije je Silvija Slamnig.

- Ovaj zakon samo koristi građanima, u ličnu kartu se unosi sertifikat za elektronski potpis, ta lična karta služi kao sredstvo za pouzdanu identifikaciju u virtuelnom svetu. Uvodi se novina za objavljivanje izgubljene lične karte, ta obavez više neće postojati. Neće moći da se lične karte zloupotrebe kao što se dešava, kaže Marković.

Usijanje
foto: Printscreen/Kurir TV

- Jako je važno da građani nisu obavezni da vade novu ličnu kartu, kada pormenite prebivalište ukoliko imate čip, to se upisuje i ne morate da menjate ličnu kartu. Nema dodatnih procedura po novom zakonu. Ko ima bez čipa, njima je adresa upisana i vidljiva, ukoliko promene adresu ne može stajati stara adresa. Onda moraju da menjaju ličnu kartu, kaže Marković.

- Ranije je sve padalo na teret stranke ako izgubi ličnu kartu, sada će MUP to objavljivati na portalu MUP-a, kaže Radivojević.

- Ljudi beže od čipa, ali MUP daje mogućnost. Po pitanju boravišta i prebivališta, morate imati prijavljeno pravo prebivalište, kaže Radivojević.

- Građani neće ništa da plaćaju, kaže Marković.

Usijanje
foto: Printscreen/Kurir TV

- I do sada je bilo predviđena kazna ako nemate realno prebivalište u ličnim dokumentima, po noovm zakonu lična karta će biti proglašena nevažećom u tom slučaju, kaže Radivojević.

- Prebivalište je mesto gde ste trajno nastanjeni, boravište je mesto gde privremeno boravite. Ako imate npr. prebivalište u NIšu, ako dođete na npr. specijalizaciju u Beograd, imate boravište u Beogradu i to mora da se prijavi, kaže Marković.

01:59

Advokat Radivojević o razlikama kod boravišta i prebivališta

- Ako stanodavac ne želi da prijavi podstanara terenskom proverom može da se proveri i onda podstanara prijavljujemo na adresi boravišta, kaže Marković.

- Za ličnu kartu osoba starijih od 16 godina nije potrebna saglasnost oba roditelja, kaže Marković.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track