REZULTATI ISTRAŽIVANJA RUSKOG FONDA: Efikasnost vakcine Sputnjik V 97,6 odsto
Foto: Shutterstock

bezbedna i visoko efikasna

REZULTATI ISTRAŽIVANJA RUSKOG FONDA: Efikasnost vakcine Sputnjik V 97,6 odsto

Društvo
13:32h

Zahvaljujući vakcinama koje je prijavila, među njima i Sputnjik V, Srbija je lider u vakcinaciji u Evropi sa više od 28 odsto potpuno vakcinisanih, što je duplo više od evropskog proseka, istakao je danas ministar u vladi Nenad Popović.

Popović je ukazao da je uspešna kampanja vakcinacije omogućila Srbiji da smanji dnevnu prosečnu stopu zaraženih 12 puta u odnosu na najvišu stopu krajem marta i početkom aprila ove godine.

Govoreći o rezultatima globalnog istraživanja Ruskog fonda direktnih investicija, u kojem su učestvovale i srpske institucije, Popović je istakao da oni pokazuju da je Sputnjik V bezbedna i visoko efikasna vakcina.

Prema njegovim rečima, efikasnost vakcine Sputnjik V iznosi čak 97,6 odsto, što su rezutati dobijeni na osnovu analize podataka kod onih koji su primili obe doze vakcine u periodu od decembra 2020. do kraja marta ove godine u Rusiji.

- Na 100.000 doza vakcina Sputnjik V, zabeležen je samo 31 neželjen slučaj", rekao je Popović. Najčešce reakcije bile su povišena temperatura, malaksalost, bol u mišićima i na mestu uboda. Najvažnije je da nije bilo smrtnih slučajeva povezanih sa vakcinacijom, kao ni slučajeva cerebralne venske tromboze posle vakcinacije - istakao je Popović.

On je dodao da je Srbija bila nezavisna u odabiru vakcina i donosila je odluke bez političke pristrasnosti, navodeći da su zdravlje i životi građana bili ugroženi, a da je najefikasniji način da se sačuvaju bio kroz nabavku što većeg broja vakcina.

Zahvalio je ruskim partnerima na podršci u isporuci vakcina, a posebno na tome što će Srbija biti prva zemlja u Evropi koja će proizvoditi vakcine Sputnjik V na institutu Torlak.

Vakcinacija u Srbiji dokaz bezbednosti Sputnjika V

Vakcinacija ruskom vakcinom protiv virusa korona virusa Sputnjik V u Srbiji pokazala je koliko je ovaj preparat bezbedan, saopštio je danas Ruski fond za dirketne investicije (RDIF).

U saopštenju se navodi da, prema zvaničnim podacima srpskih institucija, u Srbiji nije zabeležen ni jedan slučaj komplikacija nakon vakcinacije ruskom vakcinom, a nije zabeležen ni jedan slučaj tromboze, prenosi portal Sputnjik.

Ističe se da je upotreba ruske vakcine doprinela tome da Srbija postane jedan od lidera kada je reč o vakcinaciji građana među svim evropskim zemljama.

Ukazuje se na to da je "Srbija obema dozama vakcinisala više od četvrtine stanovništva, što je dva puta više nego što je to slučaj u Evropi.

Dodaje se i da "političke predrasude nisu uticale na slobodu izbora vakcina protiv virusa korona prilikom formiranja nacionalnog portfelja preparata za imunizaciju u Srbiji".

"Cenimo partnerstvo sa Srbijom i spremni smo da isporučujemo našu vakcinu i drugim zemljama kako bi i one bile u stanju da osiguraju zdravstvenu zaštitu svojih građana", zaključuje Fond.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja