ODLOŽEN IZBOR NOVIH VLADIKA: Situacija u američkim eparhijama dodatno zakomplikovala održavanje Sabora SPC
Foto: Nikola Anđić

sve se pomera za ponedeljak

ODLOŽEN IZBOR NOVIH VLADIKA: Situacija u američkim eparhijama dodatno zakomplikovala održavanje Sabora SPC

Društvo -

Planirani izbor vladika za upražnjena mesta u tri eparhije Srpske pravoslavne crkve na Saboru SPC najverovatnije će biti pomeren.

Razlog je navodno to što još nije privedeno kraju razmatranje situacije u Americi.

Danas, petog dana Sabora SPC, bilo je reči o statusu kanadske eparhije, a sve vladike su prema nezvaničnim saznanjima jednoglasno, uključujući i vladiku kanadskog Mitrofana, glasale da se sve vrati u okviru kanona SPC i njenog Ustava.

- Započeta je i rasprava oko istočnoameričke eparhije koja će najverovatnije trajati duže, pa i sutra pre podne, kad će biti predstavljanje izveštaja i problema koji su se pojavili. Preciznije, reč je o zapadnoameričkoj, istočnoameričkoj i novogračaničkoj eparhiji koje su mimo Ustava SPC, ali i Ustava SPC za Severnu i Južnu Ameriku osnovale jednočlane neprofitne korporacije i na njih je prebačena značajna crkvena imovina. U Patrijaršiju je stiglo više stotina pisama vernika koji ukazuju na to da je osnivanjem ovih korporacija, sa najčešće episkopom kao jedinim članom, imovina praktično preneta na njihovo ime sa mogućnošću da sami odlučuju o njoj - navodi izvor iz SPC.

Sabor SPC, SPC, Hram Svetog Save
foto: Nikola Anđić

Tek nakon završetka ovih tema, pristupiće se rešavanju kadrovskih pitanja i izboru vladika za upražnjene eparhije. Tačnije, upražnjena su mesta u Eparhiji valjevskoj odnosno mitropoliji crnogorsko-primorskoj i zagrebačko-ljubljanskoj.

Mitropolija crnogorsko-primorska nema episkopa od oktobra prošle godine kad je preminuo mitropolit Amfilohije dok je mesto prvog čoveka valjevske eparhije upražnjeno od marta 2020. godine nakon smrti episkopa Milutina.

Od februara i Mitropolija zagrebačko-ljubljanska, nakon izbora Porfirija za patrijarha, ostala je bez prvog čoveka.

- Sutra će najverovatnije biti reči o finansijama i završetku radova na Hramu Svetog Save. Sva je prilika da se Sabor SPC najverovatnije neće završiti u subotu, već u nedelju, a možda i u ponedeljak. Delimično je na odlaganje uticao i sinoćni dolazak premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića na sastanak sa patrijarhom Porfirijem - kaže izvor iz SPC.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track