GRČKA UVELA NOVA PRAVILA NA GRANICI! Evo šta vam je sve potrebno ako planirate da putujete na letovanje u ovu zemlju!
Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

pravila, pravila...

GRČKA UVELA NOVA PRAVILA NA GRANICI! Evo šta vam je sve potrebno ako planirate da putujete na letovanje u ovu zemlju!

Društvo -

Danas je doneta nova, zajednička ministarska Odluka grčke Vlade koja se tiče odredbi o ulasku stranih državljana u Grčku.

Po ovoj odluci, koja će važiti do 7. juna ove godine, kompletiran je spisak uslova za ulazak stranih državljana u Grčku. Deca starija od pet godina i dalje moraju da imaju pcr test. Novina je da se propuštaju i turisti iz BIH, pa i Republike Srpske, što do sad nije bio slučaj.

Evo šta vam je potrebno prilikom ulaska u Grčku:

Na prvom mestu je svakako dokaz o imunizaciji. Ova potvrda može biti u formi potvrde vakcinacije bilo kojom vakcinom koja se daje u Srbiji pri čemu poslednja doza mora biti primljena najmanje 14 dana pre dolaska. U slučaju da niste vakcinisani, morate da imate negativni PCR test koji nije stariji od 72 sata (koji je i dalje obavezan i za decu stariju od pet godina).

Ako ste preležali koronu, treba da imate potvrdu da ste bolovali od kovida od 2 do 9 meseci pre dolaska. To potvrđujete tadašnjim pozitivnim PCR ili antigenskim testom kojim vam je virus dijagnostikovan. Pored toga, potreban vam je i popunjen PLF formular, koji možete naći na stranici travel.gov.gr

Doneta je odluka da se prekida zabrana ulaska u zemlju građanima Bosne i Hercegovine koji će moći da ulaze u Grčku pod istim uslovima kao i oni državljani koji su ranije stekli tu dozvolu, kao što su Srbija ili Severna Makedonija.

Za građane Crne Gore se i dalje ništa nije promenilo. Ukoliko imaju supružnika ili roditelja sa srpskim pasošem (ili pasošem EU ili neke od zemalja koja ima dozvolu za ulazak, mogu u konzularnom odeljenju grčke Ambasade u Podgorici zatražiti dozvolu.

Prelaz Evzoni i dalje ostaje otvoren od 7 - 23 (po grčkom vremenu), dok prelaz Promahonas ostaje otvoren celodnevno.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track