FABRIKA VAKCINA U SRBIJI Premijerka Brnabić: Želimo da građani budu zaštićeni, to je investicija za budućnost
Foto: Printscreen/Tanjug

borba protiv korona virusa

FABRIKA VAKCINA U SRBIJI Premijerka Brnabić: Želimo da građani budu zaštićeni, to je investicija za budućnost

Društvo -

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da Srbija gradi fabriku vakcina, jer želi da njeni građani u budućnosti budu u potpunosti zaštićeni od kovid-19 i sličnih virusa, kao i da može da pomogne i zemljama u regionu, Evropi i svetu.

Brnabić je tako odgovorila na pitanje novinara zašto nam je u ovom momentu potrebna fabrika vakcina i zašto je vlada opredelila iz budžeta za to 16 miliona evra.

"Zato što razmišljamo proaktivno. I od početka pandemije smo želeli da budemo 100 odsto sigurni da su naši građani, šta god da se desi, u potpunosti zaštićeni i obezbeđeni. Nadamo se da će ove vakcine značiti kraj pandemije korona virusa za Srbiju i njene građane, ali to ne može biti kraj dok nisu svi bezbedni. Ukoliko je potrebno da dodatno pomognemo regionu, želimo da budemo u prilici da možemo dodatno da pomognemo, kao i bilo komo drugom. Dok nisu svi pobedili korona virus, nismo ni mi", navela je ona.

Takođe, dodala je da država želi da bude sigurna da će građani biti bezbedni ako se ispostavi da je potrebna treća doza tzv. buster vakcine i ukoliko je potrebno da se nakon godinu ili dve ponovo vakcinišemo.

"Tako smo razmišljali kada smo se borili za ove vakcine i zato smo jedna od najuspešnijih zemalja u Evropi i možemo da pomognemo i nekom drugom. Ako neće biti potrebna proizvodnja vakcina, to će nam ostati kao zaista dobra investicija, koja će se sve više bazirati na biotehnologiji i bioinfromatici, na proizvodnji raznih lekova i vakcina za bilo šta što može da dođe u budućnosti. To je nešto što će biti investicija za budućnost, ako ne za korona virus, onda za neku drugu borbu", poručila je Brnabić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja