Najnovije vesti

GRAĐANI ĆE UDISATI PLANINSKI VAZDUH U SRCU PRESTONICE: Skajkliner za 24 sata prečisti čak 180.000 kubika vazduha
Foto: Promo

RAME UZ RAME SA EVROPSKIM METROPOLAMA

GRAĐANI ĆE UDISATI PLANINSKI VAZDUH U SRCU PRESTONICE: Skajkliner za 24 sata prečisti čak 180.000 kubika vazduha

Društvo

Građani u srcu Beograda imaće pravu oazu čistog vazduha zahvaljući inovativnom prečišćivaču vazduha koji nosi simboličan naziv "Skajkliner", a koji je postavljen na početku Knez Mihailove ulice u subotu, na Svetski dan zaštite životne sredine.

Uređaj je napravljen u Srbiji, ali po inostranoj tehnologiji, a za 24 sata može da prečisti čak 180.000 metara kubnih vazduha i tako smanji koncentraciju zagađujućih čestica.

Mozzart, prečišćivač vazduha, donacija
foto: Promo

Postavljen je na inicijativu Grada Beograda i uz donaciju kompanije "Mocart". - Ovaj inovativni uređaj, koji će doneti efekat planinskog vazduha u srcu grada, za 24 sata prečistiće čak 180.000 metara kubnih vazduha. Ovaj projekat pozicionirao je srpsku prestonicu rame uz rame sa evropskim metropolama - Rimom, Milanom, Londonom i Berlinom - objavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić na svom Fejsbuk profilu.

On je objasnio da ovaj svojevrsni "čistač neba" pomoću slobodnog ozona i patentirane jonske tehnologije usisava preko 75 odsto najopasnijih čestica iz svoje okoline (PM1, PM2, PM10), zadržava ih u aparatu, a zatim ispušta prečišćen vazduh, stvarajući oko aparata oazu čistog vazduha.

Skajliner, prečišćivač vazduha
foto: Kurir

- Gradski zavod za javno zdravlje će meriti kvalitet vazduha u području koje pokriva "Skajkliner" kako bi se pokazala njegova efikasnost - naveo je Vesić. Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje rekao je za Kurir da je Zavod izradio plan za merenje kvaliteta vazduha, te da je jedna od mera bila da se postave prečišćivači.

- Postoji još 80 predloženih mera koje su zasnovane na detaljnoj analizi podataka, a gradske vlasti plan treba da prihvate i krenu u realizaciju. Ovo je samo jedan način borbe protiv zagađenja vazduha i ovim uređajem pogođen je glavni uzročnik zagađivača. Valjalo bi imati što više ovakvih uređaja, a kada se pokaže njihova efikasnost, to će biti veliki značaj za zdravlje ljudi - istakao je Šoštarić.

Nataša Petrušić

Čisti čestice, ne gasove

Nataša Petrušić, pomoćnik gradskog sekretara za zaštitu životne sredine, rekla je za Kurir da je uređaj napravljen u Srbiji, ali po inostranoj tehnologiji, a ima osnovnu funkciju da prečisti vazduh od takozvanih PM čestica, koje su glavni uzročnik zagađenja:

- On ne prečišćava gasovite materije, ali čisti glavnog uzročnika. Bilo bi dobro kada bi ovakvih uređaja bilo u celom gradu. Oni nisu novina u svetu, ima ih u mnogim gradovima i dali su rezultate. Uređaj je postavljen u samom centru Beograda gde je prometna saobraćajnica, ima mnogo betona, te je tu najveća koncentracija zagađenja. Sekretarijat je podržao ideju i podržaće svakoga ko želi da pomogne jer ovo je za dobrobit svih građana.

(Kurir.rs/ Aleksandra Kocić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track