PRVA SRPSKA TUŽBA PROTIV NATO STIGLA U BRISEL! Radijacija na KiM bila veća nego u Nagasakiju POZNATO OD ČEGA ZAVISI VISINA ODŠTETE
Foto: Shutterstock

pomoć od italijana

PRVA SRPSKA TUŽBA PROTIV NATO STIGLA U BRISEL! Radijacija na KiM bila veća nego u Nagasakiju POZNATO OD ČEGA ZAVISI VISINA ODŠTETE

Društvo -

Prva srpska tužba protiv NATO zbog osiromašenog uranijuma stigla je u središte Severnoatlantske alijanse u Briselu.

Advokat Srđan Aleksić, koji je podneo tužbu, rekao je danas da će se u septembru znati da li će NATO to da prihvati ili će sud na osnovu dokaza koji su dostavljeni pokrenuti postupak, odnosno u slučaju presude da stupi na snagu odluka "da se to naplati".

Stručnjaci svetskog glasa utvrdili su prema Aleksićevim rečima da postoji uzročno-posledična veza sa uticajem osiromašenim uranijumom.

- Smatram da bi i država trebalo bi da pomogne - istakao je Aleksić u razgovoru za TV Prva i naveo da je tražio da klijent bude oslobođen sudskih taksi jer je lečenje tih ljudi skupo.

Aleksić je naveo da bi minimum odšteta trebalo da bude 100.000 evra po osobi i istakao je da je advokat Anđelo Fjore Tartalja za italijanske vojnike koje je branio dobio između 700.000 i milion evra.

Njegov kolega Tartalja, koji je pred italijanskim sudovima dobio odštetu za gotovo 200 vojnika iz te zemlje, koji su se razboleli nakon što su na KiM bili izloženi osiromašenom uranijumu, spreman je da pomogne u srpskoj tužbi.

- Dobili smo više od 200 presuda koje su dokazale da osiromašeni uranijum utiče na ambijent i da je toksična materija. Tamo je bila veća radijacija nego u Nagasakiju. Sa kolegom Aleksićem želim isto da uradimo u Srbiji - kazao je Tartalja.

Italijanski advokat je naglasio da se ne radi samo o raku.

- Ne radi se samo o kanceru već i o sličnim bolestima kao što su bolesti štitne žlezde. To su sve teške bolesti - istakao je Tartalja.

Kako ističe, problem sudskih troškova je ozbiljan, jer građane koji su bolesni sprečava da uđu u sudske procese.

Govoreći o ostalh 500 slučajeva koje vodi Tartalja kaže da NATO negira krivicu.

- Njih, vojnike, niko ne upozorava da će biti u ambijentu koji je zatrovan. U svakoj državi se negiraju pretnje na zdravlje i ne čudi me da se i to dešava i u Srbiji - kazao je Tartalja i dodao da visina naknade zavisi od toga koliko ima naslednika porodice oštećene strane i od težine bolesti.

(Kurir.rs/TV Prva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track