Najnovije vesti

RIO TINTO PLANIRA IZGRADNJU RUDNIKA, MEŠTANI SE PLAŠE
01:59

RIO TINTO PLANIRA IZGRADNJU RUDNIKA, MEŠTANI SE PLAŠE

KURIR TELEVIZIJA

RIO TINTO PLANIRA IZGRADNJU RUDNIKA, MEŠTANI SE PLAŠE: Brinu da će doći do izlivanja otpadnih voda u Jadar i Drinu!

Društvo
13:43h

Grupa Rio Tinto pokrenula je ideju da gradi rudnik u okolini Loznice. Ovakva ideja izazvala je proteste i peticije, jer bi se rudnik gradio na mestu gde je pronađen mineral jadarit.

Prečišćavanjem bi se dobio litijum - metal dragocen u industriji baterija, stakla i keramike.

Rio Tinto
foto: Kurir Televizija

- Mi kažemo - ne može da bude dobro, ne pravite vi banju, već pravite rudnik, tu je zagađenje, tu će biti svega - rekla je Živana Šakić, meštanka sela Brezjak.

Meštani se plaše da bi posle posle izgradnje rudnika moglo doći do izlivanja otpadnih voda u Jadar i Drinu, a brane i svoja zemljišta, budući da su neke kuće otkupljene zbog otvaranja rudnika.

- Ako je naša želja i volja da meštani koji ovde žive od poljoprivrede, da rade i žive na zemlji, a ne 700 metara pod zemljom - to se mora ispoštovati, nema mesta za referendume - rekla je Marija Alimpić iz Udruženja "Zaštitimo Jadar i Rađevinu".

Rio Tinto
foto: Kurir Televizija

Kako kažu u Rio Tintu, jadarit će se obrađivati na temperaturi nižoj od 100 stepeni što će ublažiti negativne efekte ispuštanja sumporne kiseline.

- Naravno da ćemo mi imati ispuštanja u vode, vazduh jer je to deo jednog procesa industrijskog bilo kog postrojenja, ali sve to znači da mora da bude zakonski definisano. Mi ne smemo, a kao odgovorna kompanija i ne želimo da imamo bilo kakve prekogranične vrednosti štetnih emisija - rekla je Margareta Milosavljević, savetnica za zaštitu životne sredine u Rio Tintu.

Rio Tinto
foto: Kurir Televizija

Geolozi ističu da se na našoj teritoriji nalazi 10 odsto svetskih rezervi litujuma koji bi, kroz projekat "Jadar", mogao da postane srpska nafta.

- S obzirom na to da se radi o kompaniji koja je jako finansijski moćna, nju naše institucije treba da stave pod kontrolu kad je u pitanju zaštita životne sredine. Da oni sprovedu sve mere koje će se propisati u toku studije kako bi se došlo do dozvole za eksploataciju - rekao je geolog Dušan Podunavac.

(Kurir.rs)

Bonus video:

DEMONSTRANTI SEDE: Mirno na protestu ispred Skupštine
00:35

DEMONSTRANTI SEDE: Mirno na protestu ispred Skupštine

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja