BRIGADNI GENERAL STIV STAJVERS BIVŠI ČLAN SRPSKOG KOKUSA Srbija je vojno neutralna zemlja i most između istoka i zapada Evrope!
Foto: Printscreen/ Facebook

Vojna vežba Platinasti vuk 21

BRIGADNI GENERAL STIV STAJVERS BIVŠI ČLAN SRPSKOG KOKUSA Srbija je vojno neutralna zemlja i most između istoka i zapada Evrope!

Društvo -

Brigadni general Stiv Stajvers komandant Nacionalne garde Ohaja koji je bio srpskog kokusa u američkom Kongresu koji je aktivno lobirao za interese Srba kako u Americi, tako i van nje. Stajvers je inače na čelu srpskog kokusa zamenio kolegu republikanca iz Teksasa Teda Poa, koji se povukao sa ove dužnosti.

Brigadni general Stiv Stajvers naredne nedelje boraviće u Srbiji povodom međunarodne vojne vežbe "Platinasti vuk 21" koja je počela 3. juna u bazi „Jug“ kod Bujanovca i trajaće do 18. juna.

General Stajvers se putem kratkog video snimka obratio srpskoj javnosti preko Fejsbuk stranice U.S. Embassy Belgrade i građanima Srbije uputio kratku poruku o 15 godina partnerstva između savezne države Ohaja i Srbije, saradnji Nacionalne garde Ohaja i Vojske Srbije, zbog čega je SAD partnerstvo sa Srbijom značajno i nekim drugim, njemu lično dragim, razlozima zbog kojih se raduje ponovnom dolasku u Beograd.

" Srbija je vojno neutralna zemlja i most između Zapadne i Istočne Evrope i veoma važan partner Sjedinjenih Država: Meni je ovo važno jer imam mnogo dobru saradnju sa srpskim narodom kkao sa onima u vladi i vojsci, tako i sa onima van nje. Srpski narod je prijatan i gostoljubiv i veliki su patriote", rekao je general Stajvers u kratkoj poruci srpskoj javnosti povodom njegovog dolaska u Srbiju.

Ko je general Stiv Stajvers

Stiv Stajvers rođen je u gradu Ripli u Ohaju. Ovaj diplomirani ekonomista, koji je stekao i MBA diplomu, ima čin brigadnog generala. Čin je zaradio u Nacionalnoj gardi Ohaja. Služio je u Iraku kao komandant bataljona do decembra 2005. godine. Osim ovog vojnog angažovanja, dužnost je obavljao Kuvajtu, Kataru i Džibutiju.

01:24

Brigadni general Stiv Stajvers: Balkan je uvek bio bure baruta! Srbija je vojno neutralna i most između istoka i zapada

Nagrađen je Bronzanom zvezdom za dostignuća kao komandant bataljona tokom operacije "Iračka sloboda".

Osim vojne karijere, Stajvers je radio i u banci, kao i trgovac hartijama od vrednosti.

To što je služio u Nacionalnoj gardi Ohaja, ima posebnu simboliku, s obzirom na to da ova formacija ima program partnerstva sa srpskom vojskom već 15 godina.

U bazi „Jug“ kod Bujanovca 3. juna je počela vežba „Platinasti vuk 21“, na kojoj učestvuju pripadnici Vojske Srbije i oružanih snaga iz devet država. Tokom vežbe, koja traje do 18. juna, uvežbavaće se taktike, tehnike i procedure sa neubojitim oružjem prilikom angažovanja u multinacionalnim operacijama.

Cilj vežbe je unapređenje interoperabilnosti i međusobnog razumevanja oružanih snaga partnerskih zemalja na taktičkom nivou u toku izvršenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju.

„Platinasti vuk“ je vežba koje se izvodi u Srbiji od 2014. godine sa idejom da se osim neposredne pripreme za učešće u multinacionalnim operacijama da podsticaj za razvoj baze „Jug“ kao regionalnog centra za obuku.

Ove godine na vežbi učestvuju pripadnici oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Mađarske, Rumunije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Velike Britanije, Francuske i Srbije.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track