FDU SE IZVINIO STUDENTKINJAMA KOJE JE NENAD PROKIĆ SEKSUALNO UZNEMIRAVAO: Nismo mogli da reagujemo zbog zakonskih ograničenja
Foto: Marina Lopičić, Shutterstock

Zločin bez kazne

FDU SE IZVINIO STUDENTKINJAMA KOJE JE NENAD PROKIĆ SEKSUALNO UZNEMIRAVAO: Nismo mogli da reagujemo zbog zakonskih ograničenja

Društvo -

Fakultet dramskih umetnosti (FDU) uputio je javno izvinjenje svim bivšim studentkinjama koje su bile žrtve seksualnog uznemiravanja, a na čije prijave, kako su naveli, nisu mogli adekvatno da reaguju zbog zakonskih ograničenja. Velika bura se digla u javnosti nakon što je protiv profesora Nenada Prokića podneto pet prijava za seksualno uznemiravanje. Studentski parlament (SP) FDU osudio je u utorak "neakademsko ponašanje", ali je takođe izrazio razočaranje zbog izostanka sankcija u tom slučaju.

SP je u saopštenju naveo da je do njih stiglo pet prijava, da je jedna od prijava obuhvatila šest studentkinja, da se odnose na period od 1997. do 2020, ali da je od pet prijava samo jedna mogla da bude procesuirana, i to ona koju je poslala studentkinja koja trenutno studira na tom fakultetu.

FDU, Fakultet dramskih umetnosti
foto: Printscreen

Nakon ovog oglasio se i FDU, koji je naveo da su prijave detaljno obrađene, a jedan deo je procesuiran kroz rad Etičke komisije. Pojedine prijave koje se tiču uvredljivog obraćanja još uvek se razmatraju.

- Nijedna nije u domenu krivičnog zakonodavstva, te nema potrebe za uključivanjem organa izvan fakulteta. Međutim, kako naši studenti u svom saopštenju ističu, uočili smo određene manjkavosti u postojećim procedurama i pravilnicama, usled kojih smo sprečeni da, u formalnom smislu, sankcionišemo one koji su izvršili dela seksualnog uznemiravanja u periodu koji je prethodio usvajanju Kodeksa profesionalne etike i pravila ponašanja Univerziteta umetnosti u Beogradu iz decembra 2019. Stoga se javno izvinjavamo svim bivšim studentkinjama koje su bile žrtve seksualnog uznemiravanja, a na čije prijave u ovom trenutku nismo mogli adekvatno da reagujemo usled legislativnih ograničenja - navode na FDU i dodaju da je primena Pravilnika za sprečavanje seksualnog uznemiravanja, ucenjivanja i drugih oblika zlostavljanja prvi sledeći korak.

Advokat Denis Bećirić kaže za Kurir da zvuči dosta neuverljivo to da Fakultet nije mogao baš ništa da uradi.

Seksualno Uznemiravanje
foto: Profimedia

- Ukoliko postoje bilo kakvi elementi krivičnog dela FDU je trebalo da kontakltira tužilaštvo. Krivično delo nije lako okvalifikovati i oni nisu stručni da procene da li je izvršeno ili ne, kao što su za to stručni tužilaštvo, policija i sud - kaže Bećirić i dodaje da je i pravilnike trebalo ranije doneti kako bi se prejudicirale ovakve situcije.

Dragan Petrović Pele

Neki profesori su studente zvali "glupci"

Dragan Petrović Pele
foto: Zorana Jevtić

Dragan Petrović Pele, profesor na FDU otkrio je juče da je, i pre nego što su problemi na faultetu došli do medija, reagovao na prijave studenata i protiv nekih drugih profesora.

- Reagovao sam na grubost, na neke reči koje su izgovorili, termine koje su koristili, omalovažavanje, na nešto što je ličilo na mobing. Ne možete da ne reagujete ako čujete da studente glume zovu "glupci". Kolegijalno je i ljudski da kažete kolegi da to ne rade više. Reaguju svi ok, kažu da nema nikakvih problema i tu se sve završi - rekao je Petrović za TV Prva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track