SVE O VAKCINI PROTIV VARIČELA: Evo kad deca najranije treba da je dobiju i kome se sada daje
Foto: Shutter

Kurir otkriva

SVE O VAKCINI PROTIV VARIČELA: Evo kad deca najranije treba da je dobiju i kome se sada daje

Društvo -

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović izjavio je za Kurir da bi već na jesen mogla da se uvede kao obavezna vakcinacija dece protiv varičela.

On je istakao da je vakcinacija protiv varičela obavezna u nekim državama i da ne čudi što i mi krećemo tim stopama.

- Treba da se vidi kada da se stavi u kalendar imunizacije kod nas, da li će to da bude u drugoj ili četvrtoj godini života. U Australiji je to u drugoj. Očekuje se da Republička stručna komisija za zarazne bolesti najkasnije u septembru promeni pravilnik i program o obaveznoj imunizaciji i u njega uvrsti vakcinu protiv varičela - rekao je za Kurir prof. Tiodorović.

Sve o vakcini protiv varičela

Cepivo sadrži malu količinu živog, ali oslabljenog virusa varičela zoster, koji izaziva ovčije boginje. Vakcina ne štiti u potpunosti od varičela, a daje se dve doze u razmaku od najmanje šest nedelja.

Vakcina protiv varičela može da se daje najranije deci od 12 meseci, ali se daje i odraslima.

Program obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti obuhvata 11 bolesti protiv kojih je vakcinacija obavezna. A cepivo protiv varičela daje se samo osetljivim grupama osoba i odskoro deci u šestom razredu osnovne škole, ako do tada nisu preležali ovčije boginje, kako su u narodu poznate varičele.

varičele
foto: Kurir

U Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" nisu odgovorili na naše pitanje o uvođenju obavezne vakcinacije za svu decu. Naveli su da je vakcina protiv varičela bila obavezna za određene kategorije u riziku i prema prethodno važećem pravilniku odnosno programu imunizacije, a da su prema novom programu te kategorije proširene.

(Kurir.rs/J.S.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track