02:16

KURIR TELEVIZIJA: Ko će sve biti saslušan u slučaju Petnica?

više TUŽILAŠTVO u valjevu NALOŽILO ISTRAGU O SLUČAJU PETNICA

SLUČAJ PETNICA: Čika S. (65) biće saslušan odmah posle bivšeg i sadašnjeg direktora istraživačke stanice

Društvo -

VALJEVO - Više tužilaštvo u Valjevu pokrenulo je istragu nakon što je nedeljnik „Vreme“ objavio tekst o pet žrtava seksualnog nasilja, koje su ispričale svoje traumatično iskustvo koje su doživele u periodu od 2003. do 2014. godine tokom boravka u Istraživačkoj stanici Petnica.

Kako saznajemo, povodom ovog slučaja trebalo bi da budu najpre izjavu daju bivši i sadašnji direktor Istraživačke stanice Petnica Vigor Majić i Nikola Božić, a potom i bivši radnik „Petnice“ B.S. (65), koga su sve žrtve imenovale kao zlostavljača.

Kako je objavio nedeljnik „Vreme“, sve žrtve su bile su maloletne, ili tek punoletne, kada ih je čovek identifikovan kao S. primoravao da se skidaju, fotografišu gole, a u nekoliko slučajeva dogodilo se i celonoćno maltretiranje i fizičko nasilje.

- S. je polaznicima programa u Petnici, u kojoj je bio „možda i od osnivanja“, predstavljan kao autoritet i omiljena osoba, i bio je zadužen za pregledanje radova koje su pisali a koji su kasnije objavljivani u „Petničkim sveskama“ i predstavljani na godišnjoj konferenciji „Korak u nauku- objavio je nedeljnik Vreme.

Kako je objavio ovaj nedeljnik, sa S. je sporazumno raskinut radni odnos 2017. godine. Ipak, iako zvanično, od 2017. nema nikakve veze sa Istraživačkom stanicom Petnica, mejl prepiske u koje je „Vreme“ imalo uvid pokazuju da je aktivno učestvovao u izradi „Petničkih svezaka“.

On je tada angažovan honorarno jer su čuli da je u teškoj materijalnoj situaciji, ali tvrde da nije imao nikakav kontakt s decom, stoji u tekstu nedeljnika „Vreme“.

Nikola Božić, direktor "Petnice", je govoreći za beogradske medije o ovom slučaju, poručio da veruje ovim devojkama, da prošlost ne može da ispravi, ali da je ovo važno za ono što planiraju u budućnosti - da uspostave sistem bezbedan za mlade.

-Sećam se druge situacije iz 2017, ali ne znam ništa o bilo kakvom incidentu iz 2014. Prvu informaciju da se nešto dogada dobio sam 2017. kada sam već bio pomoćnik direktora za programe. Kada se ta devojka pojavila, razgovor je počeo sa mnom, odmah sam uključio Vigora Majića. S. je odmah uklonjen iz Petnice, a 2018. je sa njim sporazumno raskinut radni odnos - rekao je Božić.

On je dodao da policiju nisu pozvali, jer prijave nema bez pristanka žrtve. Na opasku novinara da su ipak mogli da prijave da u stanici imaju čoveka koji prave fotografije nagih maloletnica, direktor "Petnice" je rekao: Iskreno, bili smo u šoku i nismo se setili toga!

Kurir.rs/S.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track