KRAJ! OSMACI ZAVRŠILI MALU MATURU: Evo i rešenja KOMBINOVANOG TESTA, zadatak po zadatak! (FOTO)
Foto: Ministarstvo Prosvete Srbije, Printscreen/Tanjug

jedan osmak prekjuče pokušao da prepiše srpski

KRAJ! OSMACI ZAVRŠILI MALU MATURU: Evo i rešenja KOMBINOVANOG TESTA, zadatak po zadatak! (FOTO)

Društvo -

Srpski/maternji bio malo lakši jer je bilo više odgovora koji su se zaokruživali, a kod matematike moralo je malo više da se računa

BEOGRAD - Učenici osmog razreda završavaju danas maturu rešavanjam zadataka iz kombinovanog testa.

Test počinje u 9 i završava se u 11 sati. Prethodna dva dana polagali su testove iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, i matematike.

REŠENJA KOMBINOVANOG TESTA MOŽETE POGLEDATI OVDE

kombinovani test
foto: Ministarstvo Prosvete Srbije
kombinovani test
foto: Ministarstvo Prosvete Srbije
kombinovani test
foto: Ministarstvo Prosvete Srbije

Kombinovani test najlakši

Mala matura za buduće srednjoškolce završena je danas kombinovanim testom, koji je prema oceni beogradskih svršenih osmaka bio najlakši u odnosu na testove iz maternjeg jezika i matematike, koji su se polagali prethodna dva dana.

Kombinovani test sadržao je zadatke iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije, a učenici Osnovne škole "Nikola Tesla" rekli su za Tanjug da su najviše zadovoljni kako su taj deo završnog testa odradili, ali i da očekuju da će upisati željene škole. Učenik Pavle Travica kaže da je bilo lakše jer je većina zadataka bila na zaokruživanje, dok su iz maternjeg bili duži tekstovi, ali, kažu, ne toliko teški.

Test iz matematike ocenjuje lakšim nego na probnoj maloj maturi u aprilu i ističe da bi voleo da upiše Treću ili Četvrtu beogradsku gimnaziju ili gimnaziju "Sveti Sava". Njegov vršnjak Nikola Likar kaže da će najviše poena imati na kombinovanom testu.

"Najteži mi je bio srpski zbog tekstova, trebalo je da se čita mnogo, matematika je bila ok, samo je trebalo pažljivo da se čita,a kombinovani je bio na zaokruživanje i lakši u odnosu na probni iz aprila", rekao je Nikola, koji bi voleo da upiše V beogradsku gimnaziju, specijalizovani smer za biologiju.

Anja Kari se slaže sa svojim drugarima da testovi nisu bili teški i navodi da joj je matematika bila najlakša, pošto je išla na takmičenja. Bojani Savić istorija je malo otežala posao, kao i matematika, koja je, kaže, sadržala nekoliko zahtevnih zadataka, ali očekuje dobre rezultate kako bi mogla da upiše gimnaziju "Patrijarh Pavle".

Direktor škole Stanislav Stevuljević kaže za Tanjug da je priprema za 142 učenika trajala skoro čitave godine i da učenici nisu imali pretežak zadatak. "Verujem da su dobro uradili, nastavnici su sve vreme posebne časove posvećivali učenicima 8. razreda, tako da se nadam da su poneli dovoljno znanja za srednje škole", rekao je Stevuljević.

veliki odmor, škola, mala matura, đaci
foto: Aleksandar Jovanović/Ilustracija

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 27. juna, a konačni 2. jula.

Popunjavanje liste želja moći će da se obavi elektronskim putem preko portala mojasrednjaskola.gov.rs od 26. juna do 3. jula, a popunjavanje i predaja liste želja u osnovnoj školi, kao i unos u bazu podataka je 3. i 4. jula.

Objavljivanje zvaničnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima je 11. jula.

- Srpski/maternji bio malo lakši jer je bilo više odgovora koji su se zaokruživali, a kod matematike moralo je malo više da se računa, rekla je jutros direktorka novobeogradske osnovne škole "Marko Orešković" u programu TV Pink u toku kojeg je rečeno da je jedan osmak prekjuče pokušao da prepiše srpski zbog čega će biti sankcionisan.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja