SRPSKI PROTEKAO DOBRO, DANAS MATEMATIKA: Sprečeni pokušaji zloupotrebe testa iz maternjeg jezika, to je sasečeno u korenu
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Test iz matematike se polaže od 9 do 11 časova

SRPSKI PROTEKAO DOBRO, DANAS MATEMATIKA: Sprečeni pokušaji zloupotrebe testa iz maternjeg jezika, to je sasečeno u korenu

Društvo -

BEOGRAD - Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da je zadovoljan kako je protekao prvi dan polaganja male mature za buduće srednjoškolce i da je sve proteklo u najboljem redu.

On je rekao i da je bilo pokušaja zloupotrebe testa iz maternjeg jezika, ali da je to, kako kaže, "sasečeno u korenu". "Neće biti tolerisana bilo kakva zloupotreba", rekao je jutros Ružić na TV Pink.

Naveo je da je jučerašnjem testu iz srpskog jezika pristupilo 98, 55 odsto učenika od ukupno 68.282. Ministar je rekao da je zamisao bila da ovogodišnji testovi budu pojednostavljeni, zbog prethodne izazovne godine usled epidemije kovida-19, te da mu je drago što su i učenici test iz srpskog ocenili lakšim.

"Deca su ocenila da je test iz srpskog bio lakši i to nam je od početka bila namera, da struktura testa korespondira sa obrazovnim sadržajima koji su se sagledavali u školskoj godini koja je bila u vanrednim okolnostima", poručio je Ružić.

Preliminarni rezultati završnog ispita za osmake znaće se 27. juna, a konačni će biti objavljeni 2. jula.

Test iz srpskog protekao dobro, danas matematika

U okviru završnog ispita učenici danas polažu test iz matematike, dok će sutra polagati kombinovani test, a ministar prosvete Branko Ružić izrazio je zadovoljstvo kako je protekao prvi dan završnog ispita.

"Sve je proteklo u najboljem redu. Prema podacima dobijenim iz školskih uprava juče je testu iz srpskog jezika, pristupilo 98, 55 odsto učenika", rekao je ministar i dodao da završni ispit ove godine polaže više od 68.000 učenika, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Test iz matematike se polaže od 9 do 11 časova.

Učenici rešavaju test koji se sastoji od 20 zadataka prema uputstvima dežurnih nastavnika i prema uputstvu za izradu testa koje je štampano na samom testu.

Branko Ruzic
foto: Prinstcreen TV Pink

Preporučuje se da učenici odgovore prvo pišu grafitnom olovkom (što nije obavezno), a tek na kraju plavom hemijskom olovkom. Odgovori napisani grafitnom olovkom, kao ni prepravljani odgovori napisani hemijskom olovkom, neće biti priznati pri bodovanju.

Učenici završni ispit polažu u učionici u kojoj dežuraju po dva nastavnika ili u fiskulturnoj sali.

Završni ispit organizuje se u skladu sa preporukama nadležnih organa i institucija i na način koji osigurava bezbednost i zdravlje učenika i zaposlenih.

Uspeh iz osnovne škole nosi 60 bodova, dok na osnovu uspeha na završnom ispitu učenik može da osvoji najviše 40 bodova, odnosno najviše po 13 bodova na testu iz srpskog/maternjeg jezika i matematike i 14 bodova na kombinovanom testu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track