AKO VAM KRVARE DESNI I IMATE LOŠ ZADAH, TO JE MOŽDA OZBILJNA POSLEDICA KORONE! Dr stomatologije o sve češćem problemu
Dr Pavlović o problemima sa zubima posle korone, Foto: Profimedia, Privatna arhiva

Oprez

AKO VAM KRVARE DESNI I IMATE LOŠ ZADAH, TO JE MOŽDA OZBILJNA POSLEDICA KORONE! Dr stomatologije o sve češćem problemu

Društvo -

Korona virus ostavlja ozbiljne posledice na zube, desni i usnu šupljinu, pokazuju istraživanja i iskustva stomatologa

Korona virus ostavlja posledice i na zubima!

Umor, gubitak kose, zaboravnost, kao i bol u mišićima simptomi su koji kod pojedinih ljudi ostaju prisutni još dugo nakon preležanog korona virusa. Ipak, izgleda da će stomatološki problemi takođe da se nađu na ovoj na listi simptoma takozvanog dugog ili produženog kovida.

Tako zubari imaju pune ruke posle već godinu i po dana, jer korona ostavlja posledice na zube, desni i usnu šupljinu.

Autori jednog izveštaja o slučaju iz 2021. godine "Trusted Source" pretpostavljaju da iscrpljujuća bolest, kao što je korona virus, može značiti da je manja verovatnoća da će osoba praktikovati dobru oralnu higijenu.

Ovo omogućava rast zubnih naslaga, što povećava rizik od gingivitisa.

Istraživači iste studije takođe sugerišu da krvarenje desni može biti simptom korone. Primetili su da su se simptomi gingivitisa smanjili nakon smirivanja COVID-19.

O ovom problemu razgovarali smo sa doktorkom stomatologije Jovanom Pavlović koja je rekla da je važno u vremenu pandemije osvrnuti se na uticaj virusa na oralno zdravlje iako su studije na tu temu ograničene, jer uticaj svakako postoji obzirom da su usta ulazna vrata preko kojih virus dospeva do pluća i dalje u organizam.

- Gingivitis, koji predstavlja početni stadijum paradontopatije, sa simptomima crvenih i otečenih desni koje krvare i lošim zadahom, je jedna od komplikacija koje se mogu javiti kod obolelih. Oboleli od kovida-19, naročito teži bolesnici, su onemogućeni da normalno održavaju higijenu usta, sledstveno imaju problem zadržavanja plaka i nastanka gingivitisa, rekla je ona za Kurir i dodala da se takođe može javiti povećana osetljivost zuba. Kako je navela, suva usta (xerostomia) mogu biti rani simptom korone, direktno povezanog sa dejstvom virusa na pljuvačne žlezde. Doktorka Pavlović istakla je da razloga niti izgovora za odlaganje stomatologu i uprkos pandemiji - nema.

- Nedavna studija u Ohaju je dokazala da je stepen prenosa virusa u stomatološkoj ordinaciji veoma nizak, tako da nema razloga za odlaganjem intervencija, zbog bojazni od moguće zaraze. Još jednom napominjem da su studije za sada vrlo ograničene i još uvek nemamo dovoljno informacija, ali svakako preporučujem svima da ukoliko primete neke promene posle preležanog virusa posete svog stomatologa, koji će im dati savet kako da nastave da održavaju oralnu higijenu koja je primarna za održavanje celokupnog zdravlja.

Simptomi gingivitisa

- Crvene, otečene desni - Krvarenje desni prilikom četkanja ili čišćenja koncem - Loš zadah - Neprijatan ukus u ustima

Kurir.rs/Suzana Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track