NEKADA JE DANAŠNJI DAN BIO VELIKI PRAZNIK, ZNATE LI KOJI Đilas je ovako govorio: Samo su Srbi i Crnogorci bili spremni!
Foto: RTS Printscreen

sećanje na 4. jul

NEKADA JE DANAŠNJI DAN BIO VELIKI PRAZNIK, ZNATE LI KOJI Đilas je ovako govorio: Samo su Srbi i Crnogorci bili spremni!

Društvo -

BEOGRAD - Dan borca, 4. jul, nekadašnji praznik ustanka naroda Jugoslavije protiv fašizma 1941, biće obeležen danas centralnom manifestacijom ispred istoimenog muzeja.

Obeležavanje praznika organizuje SUBNOR u sklopu obeležavanja 80 godina od početka antifašističkog ustanka u Drugom svetskom ratu, a pod pokroviteljstvom predsednika Srbije i u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Centralna svečanost biće ogranizovana u nedelju, u 11 sati ispred Muzeja "4. jul", nakon čega će premijerka Ana Brnabić položiti vence ispred spomenika "Poziv na ustanak".

Đilas: Bili smo spremni za diverzije

Jedan od učesnika i tadašnjih savremenika NOB Milovan Đilas govorio je u jednoj od dokumentarnih emisija tadašnje TV Beograd povodom Dana borca 4. jula da su samo Srbi i Crnogorci tada bili spremni za narodni ustanak dok ostatat Jugoslavije nije bio ili nije postojalo rapoloženje za ustanak protiv okupatora. On je tada govorio da su u tom trenutku bili spremni samo za diverzije.

Pomoćnica ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Maja Djorđević rekla je na konferenciji za novinare u petak da je to važan praznik i da Srbija pamti sve one koji su dali živote da bi ljudi živeli u miru i slobodi.

"Očuvanje sećanja na sve stradale predstavlja zajednički duh i obavezu savremenih generacija, naša je dužnost i odgovornost da negujemo sećanje na njih", rekla je Djorđević.

Predsednik SUBNOR-a Srbije, general-major Vidosav Kovačević, podsetio je da je pre 80 godina srpski narod rekao "ne" fašizmu i nacizmu.

"U toj četvorogodišnjoj borbi srpski narod je tešsko stradao ali je na kraju rata stao u red pobednika", rekao je Kovačević.

On je dodao da će tim povodom uručiti "Medalje borca" borcima iz Drugog svetskog rata, nakon čega će u 20 časova u Narodnom pozorištu biti organizovana svečanost uz kulturno umetnički program.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track