DIREKTORKA DOMA ZA STARE NA PETLOVOM BRDU: Snežaninu majku nismo mučili, lažno nas optužuje ZBOG PARA
Foto: Zorana Jevtić

ODGOVOR NA OPTUŽBE

DIREKTORKA DOMA ZA STARE NA PETLOVOM BRDU: Snežaninu majku nismo mučili, lažno nas optužuje ZBOG PARA

Društvo -

Direktora doma za stare na Petlovom brdu odgovorila je na navode Snežane P. koja tvrdi da su joj majku Z. P. (82) mučili u tom domu, da je nisu hranili, kupali i presvlačili. Direktorka za Kurir tvrdi da su optužbe koje je ona iznela neosnovane.

- Na samom početku ovih neosnovanih i neutemeljenih optužbi bez ijednog dokaza, moram naglasiti da su naši domovi eminentni sa poslovanjem od 12 godina, o čemu svedoče srodnici i korisnici koji su kod nas i po 8 godina. Za mene je ovo potpuno strano i nikada se nešto ovako nije desilo, da nas neko optužuje za ovakva dela. Pa da li bi neko bio u ustanovi u kojoj se bilo ko maltretira na bilo koji način? Da li bi osoblje radilo u takvom domu, da li bi socijalni radnik u domu tako nesto dozvolio? - kažala je direktorka i dodala:

- U našim domovima se svakom stanaru prilazi ponaosob, sa jasno utvrđenim ciljevima i potrebama. U skladu sa tim imamo i vise osoblja nego što je licencom koju imamo propisano. Napominjem da imamo lekara u stalnom radnom odnosu, i to ne bilo kakvog već doktoranta iz oblasti matičnih ćelija, koji kod nas radi puno radno vreme već više godina, kao lekar opšte prakse .Napominjem da nismo u obavezi da imamo lekara u radnom odnosu po licenci socijalne zastite, ali zbog boljeg praćenja i bolje usluge prema našim sticenicima mi smo ga zaposlili. Pa da li neko može da pomisli uopšte da takav lekar dopusti da korisnik bude sediran, maltretiran ili slično - nastavlja direktorka.

Prema njenim rečima potpuno su neistiniti svi navodi.

- Korisnica je kupana, presvlačena i medicinski zbrinuta, kao i svi ostali korisnici. Cim je nas lekar pregledao, dao je predlog terapije cerki dan po prijemu. Ona se sa tim slozila ali naravno moralo je i da se plati , a to je koliko vidim jedan od glavnih problema ovde.

starački dom, Petlovo brdo
foto: Privatna Arhiva

- Ne znam ko i kakve fotografije ima, mi ih imamo i sa prijema i sa otpusta. Kako su joj vene bile loše medicinski tehničar( izuzetno iskusan sa 20godina rada u hitnoj pomoci) je sproveo braunilu za infuziju kroz nogu, a na rukama su ostali podlivi za koje se jasno vidi od čega su.

Kako ona kaže.što se posete u domu tiče one su dozvoljene posle završene izolacije, koja se sprovodi po prijemu korisnika bez obzira na negativan PCR test na korona virus. To je zvanična instrukcija Ministarstva, a ne nešto što smo mi izmislili. Mi nemamo nikakav podrum kao izolaciju, već se ista nalazi u prizemlju.

Kada je mobilni telefon u pitanju korisnik koji ne moze sam da brine o njemu koristi nas mobilni ili fiksni. Iz tog razloga je ćerki i vraćen i ne vidim nikakav problem u tome. Sestre koje se javljaju na telefon su izuzetno ljubazne i srdačne i dugo rade u ustanovi, po 5 i 6 godina.

Ona dodaje i da se sada postavlja se sada najvažnije pitanje,ako je korisnica po navodima ćerke životno ugrožena kako je moguće da je smeštena u drugi dom.

- Zatim kako je moguće da je smeštena u dom bez negativnog PCR testa i kako joj je ćerka bila u poseti kada mora biti u izolaciji? Koji je to lekar, u kom domu, koji moze da konstatuje da je neko sediran i maltretiran i da od toga ima rane, a da nije sudski vestak i da nije izvrsio laboratorijsku analizu istog dana.

Takođe ona kaže da da kada je ćerka smestila majku mislila je da nećemo voditi brigu o njoj, jer ona je stalno svima ponavljala - citiram "Đubre jedno smestila me u dom da bi mi uzela stan i da bi dovodila muskarce u kucu."

- To može svo osoblje iz doma da potvrdi! Kada je ćerka videla da smo ozbiljna ustanova, brze bolje je izvela, ali problem je novac i iz tog razloga se i obratila javnosti, a pre toga pretila da ako joj ne vratimo pare, da će se obavestiti novinare, bez obzira na potpisan ugovor, u kom jasno stoji da se uplaćen novac za taj mesec ne vraća, iako korisnik ranije napusta dom - kaže ona i dodaje

- Na kraju pozivam sve novinare, da posete nase ustanove i uvere se i sami u kakvim uslovima žive nasi korisnici, naravno samo uz prethodnu najavu jer i to je pravilo Ministarstva da za svaki ulazak trećeg lica moramo dobiti odobrenje. Isto tako smo spremni da damo na uvid sve dane boravka 24h pomenute korisnice, koji su zabelezeni na našem video nadzoru.

- Zbog svih neutemeljenih optuzbi, koje je ćerka navela, i time pokušala da baci ljagu na najeminentniju ustanovu u državi, ovim želimo da dokažemo da je sve potpuna neistina i to zarad 41.000 dinara, koji joj nisu vraćeni jer je odlucila da izvede mamu ranije iz doma. Isto tako je negirala da je mama već bila u jednom domu, pa sta to govori pa upravo da nešto nije u redu ako je sada u trećem domu.

Direktorka navodi i da su novinari pozvani 365 dana u godini 24 sata dnevno.

- Biće nam drago da vas dočekamo, kako bi se i sami uverili u neistinite tvrdnje.

(Kurir.rs/ A. K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track