MERA ZA NEVAKCINISANE ZDRAVSTVENE RADNIKE U SRBIJI: Moraće da je urade o svom trošku, a pojedine bolnice je već primenjuju
Foto: Ana Paunković

zabeleženi slučajevi prenosa infekcije

MERA ZA NEVAKCINISANE ZDRAVSTVENE RADNIKE U SRBIJI: Moraće da je urade o svom trošku, a pojedine bolnice je već primenjuju

Društvo -

Svi zdravstveni radnici i medicinsko osoblje, koji nisu vakcinisani, moraće da urade PCR test na korona virus pre povratka na posao o svom trošku.

Ovu meru već primenjuju pojedine bolnice, a prema najavama uvešće se u svim Kliničkim centrima. Za povratak na posao bilo da se vraćaju sa odmora, slobodnih dana ili bolovanja, nevakcinisani zdravstveni radnici moraće da urade PCR test. Rezultati ne smeju biti stariji od 48 sati i predaju se nadležnom načelniku odeljenja ili rukovodiocu. Ova mera se uvodi jer su zabeleženi slučajevi prenosa infekcije i na osoblje i na pacijente, koji se za sada kreću u malim brojkama međutim, četvrti talas praktično još nije ni počeo.

Mera se uvodi za nevakcinisano osoblje i zbog same prirode delta soja koji je ušao u Srbiju. Mera obaveznog testiranja pre povratka na posao može delovati kao neprijatna međutim, zaražavanje je grubo rečeno počelo. KBC Dragiša Mišović od juče primenjuje ovu meru. Kako kaže direktor ove ustanove Vlada Đukić mera je doneta kako bi se prenošenje zaraze unutar bolnica svelo na minimum.

- Reč je o komisijskoj odluci i to je jedan od načina da se na vreme zaštite i zdravstveni radnici i pacijenti. Mi na vreme moramo sprečiti udar četvrtog talasa - kaže Đukić.

U Srbiji je od posledica kovida umrlo više od 100 lekara. Prema podacima Lekarske komore pre trećeg talasa, dakle do februara ove godine preminulo je 89 lekara, 13 stomatologa i dva farmaceuta - 104 ukupno.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja