DR JANKOVIĆ JASAN: Ajmo, kolege da se spremamo polako. IMAĆEMO HILJADE ZARAŽENIH DNEVNO! Treća doza što pre!
Foto: Ana Paunković

NOVA KOLUMNA ZA KURIROV DODATAK ZDRAVLJE

DR JANKOVIĆ JASAN: Ajmo, kolege da se spremamo polako. IMAĆEMO HILJADE ZARAŽENIH DNEVNO! Treća doza što pre!

Društvo -

Letnji korona predah ostavio je načas sva teskobna sećanja ne prethodnih preteških i tragičnih osamnaest meseci epske bitke zdravstvenih radnika Srbije sa kovidom 19. Želja za povratkom našim starim životima najzad je nadvladala strahove i strepnje. I teško je, zaista, nemati razumevanje za takvu ljudsku potrebu koja se može opisati sintagmom "živeti slobodno". Ali iza ugla čuje se eho zloslutnih strepnji.....delta soj dolazi. Da li je Srbija spremna za svoj četvrti boj s koronom.

Odgovor na to naizgled jednostavno pitanje ovoga puta nije lako dati. Srbija je od evropskog lidera u stopi vakcinisanih zauzela mesto na začelju i to pre svega zahvaljujući tvrdoglavosti, naivnosti pa zašto i ne reći praznoverju nažalost većine svoje punoletne populacije koja tvrdoglavo odbija životno spasavajuću vakcinaciju kao modernu jeres zavere svetskih farmaceutskih i svih drugih moćnika kojima naravno pomažu domaće sluge farmakomafije. Takvu zabludu ovoga puta bojim se teško ćemo platiti.

Delta soj ili delta varijanta mutacijom izmenjenog izvornog vuhanskog - alfa soja, onog koji je pokorio čitavu planetu izazivaju smrt gotovo četiri miliona ljudi, nezaustavljivo se kreće ka Evropi i ne postoji nikakva ali apsolutno nikakva mogućnost da Srbija koliko god ona bila nebeska, velika izbegne scenario sudara sa njim.

Predviđanja su bila da će se bitka odigrati u ranu jesen. Po izveštajima sa juga koje dobijam svakoga jutra, broj prvih pregleda raste. Još uvek su to jako mali brojevi u odnosu na prolećni, a naročito prošlojesenji korona tornado ali jasno nagoveštavaju šta će se desiti, nažalost jako brzo.

Pod najvećim udarom narednog talasa kovida naći će se gotovo tri miliona nevaksinisanih građana Srbije. Teško mi je da priznam, učinio sam tokom ovih godinu i po dana sve što sam mogao da ih ubedim, često pod udarom brutalnih i neprimerenih komentara. Na žalost to će biti prvi ešalon na koji će delta soj udariti svom snagom, puneći ponovo srpske bolnice, zatvarajući škole i fakultete, odvajajući ljude od radnih mesta. Kapaciteti srpskih kovid bolnica u Batajnici i Kruševcu, uz nadu da će ista takva u Novom Sadu krenuti sa radom početkom septembra, neće nažalost biti dovoljni za veliki broj prijema koji će se sigurno meriti hiljadama, možda ne onih 11 iz novembra ili osam iz aprila, ali će ih svakako biti u hiljadama. Niti će biti logistički moguće dopremiti veliki broj dnevnih prijema u te bolnice. Rezultat toga će biti ponovni ulazak velikih bolnica poput UKC Niš, KBC "Dragiša Mišović", "Zemun" i "Zvezdara" u tzv. kovid sistem i začarani krug ugrožavanja i jednih i drugih, i kovid i nekovid pacijenata će se nastaviti.

Naravno, da bude obavezna vakcinacija za zdravstvene radnike zato što u bolnicama leže bolesni i slabi koji od nas očekuju pomoć, a ne da ih naše neodgovorno osoblje zarazi i da zbog toga umru.

Kako smo opet dospeli ponovo u ovakvu situaciju i to uprkos činjenici da smo kao jedna od retkih zemalja u svetu koja imali široko dostupne vakcine? Ponovo nismo iskoristili predah da uverimo ogromnu većinu se jednostavno mora vakcinisati jer u protivnom igraju ruski rulet sa svojim zdravljem. Prepustili smo ih primitivnom, prizemnom uticaju marginalne manjine koja je svojom toksičnom retorikom teorija zavere, nažalost, u potpunosti zaustavila stvaranje bedema prema delta soju. Ljudska glupost je bezgranična ali sve ima svoju cenu.

Dodatna opasnost leži u činjenici da je ogroman procenat naše starije populacije vakcinisan Sinofarm vakcinom čije je efikasnost u mnogim zemljama dovedena u pitanje. Naša iskustva iz aprila, takođe, ukazuju na to. Urgentno je što pre sprovesti studiju efikasnosti ove vakcine kod nas kako bi te ljude koji su imali poverenje u ovu državu i vakcinisali se na samom početku, zaštitili nekom drugom vakcinom pre nego li se četvrti korona talas obruši svom snagom na njih nezaštićene.

Čini se da su jedini spremni za novi udar zdravstveni sistem Srbije i zdravstveni radnici. Hrabri, nepokolebljivi borci, ovoga puta sa puno iskustva i znanja. Naši magacini su spremni, ljude smo odmorili koliko je bilo moguće. Ali, da li je zdravstveni sistem u Srbiji zaslužio još jedan tornado, još jedno stradanje, još jedno žrtvovanje? Nego...ajmo kolege mi da se spremamo polako....

Kurir.rs/Zdravlje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track