DR POPOVIĆ: Ovo će biti talas nevakcinisanih! Delta soj se ubrzava, primite vakcinu!
Foto: Shutterstock

zaštitite sebe i druge

DR POPOVIĆ: Ovo će biti talas nevakcinisanih! Delta soj se ubrzava, primite vakcinu!

Društvo -

Savetnik Unicefa za imunizaciju doktor Dragoslav Popović rekao je da je delta soj korona virusa sve brži i da nas očekuje četvrti epidemijski talas.

"Ovo će biti talas nevakcinisanih, oni će da generišu ovaj soj virusa i možda neki novi soj koji će se pojaviti", naveo je Popović.

Poručio je da vakcine deluju protiv delta soja virusa, i apelovao na one koji se nisu vakcinisali da ako krenu sutra da prime vakcinu mogu da podignu imunitet pre nego što ovlada delta soj korona virusa.

Prema njegovim rečima, najvažnije su prva i druga doza vakcine i da se oni koji se nisu vakcinisali vakcinišu, a tek onda će da se sagledava ko bi mogao da bude kandidat za treću dozu.

Dragoslav Popović
foto: Printscreen/RTS

"Stariji su kandidati za treću dozu, jer im je imuni odgovor usporeniji, ali oni su već primili dve doze i ne vidim problem da prime i treću", rekao je Popović.

Istakao je da je virus pod pritiskom, da se veliki broj ljudi u svetu vakcinisao, ali da to nije dovoljno i da virus traži načina da opstane.

Podržava obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike koju su uvele pojedine zemlje i dodaje da su neke stvari postaljene naopačke.

"Niko nema pravo da širi virus i predstavlja opasnost po druge ljude. Pre svega treba zdravstveni radnici da se vakcinišu, oni su na prvoj liniji fronta.", naglasio je Popović.

Kada je reč o vakcinaciji dece, kaže da je Srbija krenula i sa vakcinacijom te populacije.

"I kod nas je taj proces kreneo. Kad i najmlađi budu zaštićeni to će doprineti kolektivnom imunitetu", naveo je Popović.

Govoreći o mešanju vakcina, rekao je da to nije ništa novo. "Nemačka kancelarka Angela Mergel, primila je dve različite vakcine da bi dala primer. Sagledavamo sve dokaze iz zemalja koje rade studije. Odmerićemo da li nam treba to i daćemo preporuke", istakao je Popović.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track