MUKE: Za dobitnicu ugledne nagrade za doprinos nauci nema posla u Srbiji
Foto: Nemanja Nikolić

Edita Bratanović

MUKE: Za dobitnicu ugledne nagrade za doprinos nauci nema posla u Srbiji

Društvo -

Srpska naučnica Edita Bratanović (30), doktorand engleske književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu, o svom trošku je poslednjih godina učestvovala na mnogobrojnim naučnim konferencijama širom sveta predstavljajući Srbiju i svoje istraživačke radove. Stručna oblast joj je feminizam u engleskoj književnosti, radovi su joj doneli i prestižno priznanje Distinguished Scholar Award, ali uprkos tome, Edita već duže vreme ne uspeva da se zaposli u Srbiji i, kako kaže, svoja znanja i iskustva prenese drugima.

Razmena mišljenja

- Dok sam učestvovala na konferencijama, ponudili su mi neke poslove, ali to su bili fakulteti daleko odavde i to nije nešto čime bih volela da se bavim. S druge strane, ukoliko u Srbiji ne bude mesta za mene, možda ću morati da odem. Aktivno tražim posao, bila bih presrećna kada bih dobila. Svesna sam da je mali broj otvorenih pozicija za moje kvalifikacije, jer je uskostručna oblast. Konkurisala sam nekoliko puta, ali nikad nisam bila pozvana ni na razgovor - požalila se Edita za Kurir.

Dodaje da voli rad sa mladim ljudima i razmenu mišljenja o raznim kritičkim temama, kao i da joj psihički veoma teško pada što ne može da nađe posao, ali da je ipak optimistična. Ističe da ne bi volela da opet ode i živi van Srbije, jer joj je, dok je ranije boravila u inostranstvu, bilo teško bez porodice, prijatelja, našeg jezika, hrane, muzike...

Edita Bratanović
foto: Fejsbuk

Edita je, inače, posle osnovnih studija na Filološkom fakultetu u Beogradu 2014. upisala master iz engleske književnosti. Već na prvoj godini mastera otišla je u Abu Dabi, gde je pet i po godina radila kao stjuardesa, ali za to vreme je vredno učila, završila master i upisala doktorat 2016. Proputovala je skoro čitav svet, što joj je i pomoglo da dobije nagradu za naučni doprinos engleskoj književnosti. I pored toga, za nju nema posla u Srbiji.

- Na masteru sam se usmerila na književnost koju sam zavolela od svoje šeste godine, kada sam naučila da čitam prva slova. Ipak, šest meseci po upisanom masteru, morala sam da potražim posao. U struci nisam ništa našla, slučajno sam konkurisala i dobila posao stjuardese. Preselila sam se u Emirate i živela u Abu Dabiju. Nepovezano zanimanje sa mojim fakultetom, ali poznavanje engleskog jezika mi je bila dobra ulaznica za taj svet - kaže Edita.

Edita Bratanović
foto: Nemanja Nikolić

Stjuardesa akademac

Dodaje da je, zahvaljući poslu stjuardese, uspevala da putuje širom sveta i učestvuje na akademskim konferencijama.

- Imala sam priliku da odem u Australiju, Berlin, Dubai, Oksford i tamo sam izlagala svoje radove. Neposredno pre pandemije sam u Australiji izlagala jedan od svojih radova, koji mi je u februaru doneo nagradu za naučni doprinos engleskoj književnosti - Distinguished Scholar Award. Drago mi je što je neko priznao moj rad jer u Srbiji to nisam doživela. Nadam se da će se situacija kod nas poboljšati, da će studenti koji su završili osnove i master studije imati posla, a onda i oni sa doktoratom, jer je velika šteta da takve mlade osobe odu iz zemlje - istakla je Edita.

Kurir.rs/A.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja