KON UPOZORAVA DA SE BOLNICE VEĆ PUNE: Ne možemo sa ovim merama, dolazi do proboja imuniteta i kod građana koji su PRIMILI VAKCINU
Foto: Youtube Printscreen

alarmantno

KON UPOZORAVA DA SE BOLNICE VEĆ PUNE: Ne možemo sa ovim merama, dolazi do proboja imuniteta i kod građana koji su PRIMILI VAKCINU

Društvo -

Član Kriznog štaba Predrag Kon upozorio je danas da je već počelo punjenje bolnica i da Srbija ne može da dočeka četvorocifrene brojeve sa istim merama koje su trenutno na snazi.

Epidemiolog je ukazao na to da će se povećati i broj dnevno otkrivenih slučajeva zaraze i naveo da se isto dešava i u još 20 zemalja Evrope, a najizraženije je u Britaniji.

- Ne čeka se ništa, mere su na snazi, treba samo da se sprovode i da se poštuju. Iskustvo nam ništa ne znači ako se i dalje ponašamo kao da smo bez iskustva - poručio je Kon gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Kon je istakao da svi treba da shvate da će borba sa korona virusom, ako se ne vakcinišu, trajati još jako dugo.

Istakao je da postoje podaci koji pokazuju da se u zemljama koje su visoko vakcinisane pojavljuje broj onih koji su hospitalizovani, a da su primili cepivo.

- To je posledica toga što dolazi do proboja imuniteta i kod vakcinisanih. Oni imaju daleko blažu kliničku sliku, ali se dešava. Čekanje i premišljanje oko vakcinacije postaje opasno jer će se produžiti sve ovo. Nevakcinisanje mladih direktno nastavlja pandemiju - objasnio je Kon.

Rekao je i da se očekuje da se to dogodi i kod nas i dodao da je ta "tema na dnevnom redu" i da "neko rešenje mora da se donese".

Govoreći o obaveznoj vakcinaciji medicinskih radnika, Kon ističe da je zaustavljena i vakcinacija zdravstvenih radnika i da je oko 50 odsto njih vakcinisano.

- Ono što je bitno je da se i tu među mlađima i pogotovu ženskim osobama javio otpor zbog straha od jedne teške zablude da vakcina može uticati na sposobnost rađanja. To nikakve veze nema sa istinom. To je jedna od osnovnih razloga zašto je to usporeno u tom medicinskom sektoru - naglasio je Kon.

Ističe da je etički potpuno neprihvatljivo da zdravstveni radnik ne bude vakcinisan u ovakvoj situaciji, ne samo zbog sebe, nego zbog potencijalne opasnosti za pacijente.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track